Børns måltider (1-3 år)
Måltidsmønstre
Dit barn er godt på vej til at spise selvstændigt nu, men med nogle ting, skal han/hun måske stadig skal hjælpes lidt på vej.
Det er vigtigt, at I som familie prioriterer måltiderne sammen, når i kan. Jo ældre dit barn bliver, jo mere bevidst bliver han/hun omkring det sociale, der er forbundet ved måltiderne. Så det er vigtigt, at det bliver en god oplevelse og hyggeligt.
Der sker stadig mange nye ting for dit barn i denne alder, som også har med mad og måltider at gøre. Hvis dit barn ikke er startet i vuggestue eller dagpleje endnu, så kommer det nok snart. Det betyder, at du og barnet skal til at vænne jer til, at nogle måltider skal spises udenfor hjemmet. Dette er en god ting. Det betyder, at dit barn oplever andre sociale relationer i forbindelse med måltidet end med familien. Det er en spændende udfordring for barnet!
Oplever du mange magtkampe omkring spisebordet? Eller mange frustrationer omkring maden?
Så er dette onlineforløb måske noget for dig og din familie.
Du kan starte allerede idag!
Gode måltidsvaner
Det er helt naturligt, at børn oplever en slags fobi overfor ny mad, når de er imellem 2 og 5 år. Det er de færeste børn, der er ramt af denne fobi i alle årene, men nogle kan godt have svært ved mad i en lang periode. Andre har den blot i kort tid. Der sker generelt utrolig meget med vores tumlinger i denne alder – det gælder også i forbindelse med måltiderne. Deres smagsløg udvikles endnu mere og de bliver mere selvbevidste. Det er vigtigt, at du hjælper dit barn igennem denne periode på bedste vis.
Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn på vej:
- Tving aldrig dit barn til at spise noget, som han/hun ikke kan lide. At smage er godt, men respekter, hvis dit barn ikke kan lide maden.
- Sørg for at der altid er en god stemning omkring bordet. Dit barn skal have glade og hyggelige følelser, når det gælder mad og måltider.
- Stil altid 2-3 ting frem på bordet, som dit barn kan lide at spise.
- Lad altid dit barn øse maden op på tallerkenen selv (er han/hun under 1-1/12 år så hjælp lidt på vej)
- Respekter hvis dit barn kun øser 2 pastaskruer og en agurkeskive op på tallerkenen. Kommentér det ikke, men tal om alt muligt andet.
- Nøjes med at rose kokken, men tal ellers ikke om maden
- Lad dit barn hjælpe til i køkkenet og med at lave maden
- Sørg for at udfordre dit barns smagsløg hele tiden! Også selv om han/hun ikke gider at spise det, men kun nøjes med at smage. Børn skal nemlig smage på mad MANGE gange, for de bliver trygge ved det.
- Hvis du mangler redskaber til, hvordan du undgår skæld ud og magtkampe ved spisebordet – så får du 21 transformerende redskaber lige her.
Det er i denne periode også smart at sørge for stabilitet og ro omkring måltiderne. Der sker mange omvæltninger i jeres barns liv, så tryghed på hjemmefronten er vigtigt.
I forbindelse med opstart i institution, kan dit barns appetit variere utroligt meget. Nogle dage vil appetiten ingen ende tage, andre dage vil barnet slet ikke have noget at spise. I sådan en periode er det en god idé at sprede måltidet lidt ud i løbet af dagen. Så husk mellemmåltiderne! De er meget vigtige. Giv gerne grøntsager til alle mellemmåltider fx agurkestave, et stykke kogt eller bagt gulerod, et kogt blomkålshoved, et stykke bagt kartoffel. Kogte grønne bønner er også gode, da de indeholder proteiner, som også er vigtige for dit barn. Frugt er også godt at give til mellemmåltid. Og også et lille stykke brød med pålæg.
Grød, havregryn og surmælksprodukter
At starte dagen med en portion grød, vil altid være godt for dit barn. Specielt om vinteren er det rart at få lidt varmt i maven. På en varm sommerdag kan det også være rart at starte dagen med noget der er lidt køligere, fx en portion surmælksprodukt såsom A38, tykmælk, ymer eller ylette. Ymer og ylette er letmælksprodukter, og bedst at servere for dit barn, fra det er fyldt 1 år. En god idé er at fylde lidt havregryn eller ymerdrys og evt lidt frugt i portionen med surmælksprodukt, da dette giver en større mæthed. Når dit barn er omkring 15 måneder, kan du også servere en portion havregryn med letmælk på. Det kan være god afveksling til grød og surmælksprodukter.
Børn under 2 år ,å ikke få Skyr pga. det høje indhold af protein.
Hvor meget mælk skal barnet have?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at dit barn får ca. 500 ml mælk om dagen. Det skal helst være fordelt på følgende måde: 350 ml letmælk og ca. 150 g surmælksprodukt.
Børn fra 1-2 år:
Børn i denne alder skal have letmælk og letmælksprodukter.
Børn fra 2 år og op:
Børn i denne alder skal have mager mælk (skummet- og minimælk) magre syrnede mælkeprodukter.
Mælkeprodukter med højt protein:
Skyr, kvark, ymer og andre proteinrige produkter frarådes børn under 2 år.
Du kan stadig godt amme dit barn, men lad det være om aftenen eller tidlig morgen. Det skal ikke være i stedet for et måltid, men kun fordi det er hyggeligt.
Til dem der stadig ammer:
Du kan stadig godt amme dit barn, men lad det være om aftenen eller tidlig morgen. Det skal ikke være i stedet for et måltid, men kun fordi det er hyggeligt.
Brød
Kvarte/halve rugbrødsmadder med varieret pålæg kan være godt både til frokost og aften. Hvis dit barn får varm mad i institutionen, er det helt ok engang imellem at servere kold mad om aftenen. Det kan til tider også være det nemmeste, fordi dit barn ofte er træt, når han/hun kommer hjem fra institution.
Grøntsager, frugt og tilberedning
Grøntsager er er vigtig kilde til dit barns vitaminer og mineraler, så sørg for, at tilbyde det til så mange måltider som muligt. Som hovedregel både til frokost og aften. Men server også meget gerne både frugt og grønt til mellemmåltiderne.
Kød, fisk og sovs
Lad dit barn spise, hvad resten af familien også spiser. Der er ingen grænser for, hvad han må få. Med mindre at dit barn lider af visse former for fødevareallergi. Så skal du naturligvis undgå disse madvarer.
Der er vissse regler omkring, hvilke fisketyper dit barn må få. Fx. må han/hun ikke få dåsetun før 3-års alderen og ingen tunbøffer dit barn er rundet 14 år. Dette er pga. det høje indhold af kviksølv.
Pasta, ris og kartofler
Pasta, ris, bulgur, couscous, kartofler er børn rigtig glade for. Du kan få pasta i mange farver, som kan virke spændende og sjove for dit barn at spise. Sørg for at variere disse kulhydratkilder, så dit barn lærer at spise det hele.
Slik og kager
Fra denne alder begynder dit barn dog sandsynligvis at blive nysgerrig, hvis han/hun ser andre børn spise is, slik eller kager. Som forældre er det derfor vigtigt at gøre op med sig selv og hinanden, hvilken sukkerpolitik, man synes passer til ens barn, familien og ens temperament.
Mangler du inspiration til ulvetimemad, kræsenhed eller generel sundhed?
Med BØRNEBITE BOXEN får du adgang til et unikt onlinebibliotek med ubegrænset rådgivning og over 500 siders opskrift, – og sundhedsinspiration.
Læs mere herunder 🙂