Hjælp til at undgå forstoppelse ved opstart af skemad
BLOG /

Brevkasse: Start på skemad uden forstoppelse

Brevkasse: Start på skemad uden forstoppelse

Som medlem af Babybites unikke sundhedsunivers BABYBOXEN, TUMLINGEBOXEN OG BØRNEBOXEN, har man bl.a. mulighed for at få alt den personlige rådgivning af mig, man vil. Det er selvfølgelig udover de mange hundrede siders sundhedsviden, opskrifter, E-bøger, rabatkoder osv., som man naturligvis også får adgang til 🙂

 

Forleden skrev denne søde mor til mig:

 

Kære Charlotte

Min datter er 7 måneder nu, og selvom hun er enormt interesseret i mad har det været svært at få hende til at spise. Der er prøvet med både grød, mos og fast føde. Til sidst lykkedes det med gulerod/kartoffelmos fra Semper. Det spiste hun fint i 2-3 dage hvorefter hun fik forstoppelse. Det er vi ved at være ovre nu, men hvordan kommer vi videre med at få mad i min datter uden at få forstoppelse igen?

Mvh I

 

Kære I

Mange tak for dit spørgsmål – lad os se, om ikke vi kan få styr på din søde datters mave!

Det kan godt være en kæmpe omvæltning for baby at starte på skemaden. Det er slet ikke unormalt, at opstart af skemaden kan give lidt forstoppelse. Selv om ens baby er klar til at gå i krig med madens forunderlige verden, så er det ikke altid, at mave-tarmsystemet kan følge med.

Både for at prøve at få din datter til at tage imod skemaden lidt bedre, og for at komme forstoppelsen til livs, kan I evt. forsøge at starte lidt “forfra” med skemaden.

Dvs at I starter med at give smagsprøver (1-3 teskefulde) de første par dage og gerne kun én fødevare ad gangen (for at teste, om der skulle være eventuelle allergiske reaktioner på fødevaren, men også for at vænne maven til fødevaren). Herefter giver I jeres datter ca. 1/2 dl pr dag af en ny fødevare i tre dage, herefter 1/2 dl af en ny fødevare i 3 dage etc. Forsøg jer med dette i én uge til halvanden. Herefter kan I langsomt øge antallet og størrelsen på portioner pr dag. I kan finde god inspiration i min madplan til baby 4-5 mdr. Grunden til at jeg foreslår madplanen 4-5 mdr. er fordi, jeg tror at jeres datter måske skal bruge lidt længere tid på at vænne sig til overgangen til skemaden. Det kan nemlig godt tage lidt tid, og nogle gange hjælper det at starte forfra. På denne måde kan hendes mave-tarmsystem langsomt vænne sig til fast kost, men også hendes sanser (i sær i munden). Efter at jeres datter har været igang med madplanen til baby 4-5 mdr. i et par uger, kan I godt begynde at følge madplanen til baby på 6-7 mdr. Men prøv jer lidt frem.

Herudover kan I prøve følgende for at forebygge forstoppelsen:

 • Giv rigeligt med væske i forbindelse med skemaden. Giv vand før, under og efter et måltid skemad.
 • Hvis du ammer, så am lige efter et måltid. Amning medvirker til en god nedbrydelse af maden (og amning er generelt godt at slutte et skemåltid med, da det giver en god og tryg sammenkobling til måltidet). 
 • Undlad at give jeres datter banan, da det kan virke forstoppende.
 • Grøden/mosen må ikke være for tyk – hellere lidt vandig.
 • Hvis jeres datter får modermælkserstatning så vær opmærksom på, at det er vigtigt at nedkøle vandet, før pulveret kommes i. For meget pulver pr. skefuld vil give for lidt væske, og det dur ikke.
 • Hvis du evt. har skiftet til en anden slags modermælkserstatning, så overvej at gå tilbage til den “gamle”, da skiftet imellem modermælkserstatninger sagtens kan give forstoppelse.
 • Give jeres datter et tilskud med probiotica (fx Bio Gaia), da dette giver tarmen et sundhedsboost. Det kan godt tage et par uger, før effekten sætter “ordentligt” ind.
 • Hvis du ammer, så prøv at undgå selv at spise disse fødevarer: bananer, mælkeprodukter og hvidt brød .
 • Massér jeres datters mave blidt i urets retning.
 • I tilfælde af forstoppelse (men bruges også forebyggende) kan zoneterapi være fantastisk effektivt.
 • Prøv med lidt sveskejuice eller ren sveskemos.

Jeg håber, at disse råd kan være med til at give jeres datter (og jer) en dejlig start på skemaden uden for meget mavebøvl.

Kærligst,
Charlotte

 

Vil du også have adgang til BABYBOXEN? Så klik dig videre herunder.
BABYBOXEN - et unikt sundhedsunivers med ekspertviden om baby sundhed, trivsel og spisevaner

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Lækre, nemme bruschetta
Næste Indlæg
Alkohol og amning


Læs næste indlæg
Lækre, nemme bruschetta
Lækre, nemme bruschetta Bruschetta er noget af det, vi rigtig godt kan lide herhjemme. En slags mini-pizza uden alligevel...