Gylper dit barn også?
Der er rigtig mange babyer der gylper, når de har fået et måltid mælk. Faktisk kan det forekomme for op imod 50% af alle babyer. Det behøver langt fra at være hver gang, men for nogle sker det efter hvert måltid.
Som regel skyldes det, at spiserørets lukkemuskel nede i maven er lidt svagt udviklet, og derfor kan mælken komme tilbage op i spiserøret og gylpes op. Lukkemusklen bliver som regel stærk nok til at lukke ordentlig sammen i løbet af det første år. Men for de fleste babyer der gylper, aftager det omkring 5-6 måneders alderen, når skemaden begynder at blive introduceret. Nogle børn skal starte på endnu fastere mad end mos, før de holder op med at gylpe.
Der kan være forskellige årsager til, at din baby gylper. Nogle sluger for meget luft, når de spiser, og så kommer der mad med op, når de bøvser efter måltidet. Dette kan godt blive værre, hvis din baby når at blive så sulten, at han/hun vil være ekstra ivrig efter maden og derpå sluge mere luft i sin iver.
Prøv at holde pauser under måltidet og lad dit barn bøvse undervejs. Under pauserne kan du også hurtigt vurdere, om dit barn spiser, fordi han/hun er sulten, eller om der er tale om hyggespisning. I tilfælde af hyggespisning, så hold en lille pause med amningen, så din babys mave kan få lidt ro i maven.
Det er også vigtigt, at dit barn ikke bliver moslet rundt med efter et måltid. Lad ham/hende ligge stille og roligt i dine arme (gerne lidt højt med hovedet) eller hvilende oppe ved din skulder. Det er vigtigt, at mavesækken ikke bliver bukket eller presset for meget sammen, og at din baby er i ro.
Hvis din baby virker rask, frisk og vokser som han/hun skal, så er der ingen grund til bekymring – som sagt er gylpning meget normalt! Men hvis der er ændringer i mængden af din babys gylp, og det begynder at være mere opkastlignende, så skal lægen kontaktes.
Vær opmærksom på at gylp sagtens kan forekomme flere timer efter et måltid.
Johannesbrødkernemel
Hvis dit barn er flaskebarn, kan et alternativ være, at bruge johannesbrødkernemel. Johannesbrødkernemel er en meltype, som man kan tilsætte mælken, i tilfælde af, at ens barn gylper meget. Det fortykner mælken, og lægger en hinde omkring mavesækken på barnet, så det ikke så nemt gylper mælken op igen.
Det forudsætter naturligvis, at barnet vil tage flaske. Man kan både bruge det i modermælk og i modermælkserstatning. De fleste apoteker forhandler Johannesbrødkernemel – hvis ikke, kan de skaffe det hjem.
Opskriften på, hvordan det bruges, får du her:
1. Lav en flaske modermælk eller modermælkserstatning, som du plejer. Til 200 ml modermælk eller modermælkserstatning bruges 1 g (½ tsk.) Johannesbrødkernemel. Kom melet i den lune flaske og ryst rigtig grundigt, så der ikke er nogle klumper!
2. Køb evt. en flaskesut med større huller, da mælken vil være en smule tykkere.
Når det er mere end bare gylp
Nogle babyer gylper mere, end de skal. Dét de gylper op er meget “surt”, og de har mange smerter og gener af det. Dette kaldes for refluks, og i visse tilfælde kaldes det for GERD (gastroesophageal reflux disease). Det er en diagnose, som stilles af læger, og babyer der får diagnosen GERD (og som har symptomer, der minder om det), skal følges af sundhedsvæsenet. Det kan være utrolig hårdt for både barn og forældre, når ens barn har refluks. Det er ofte forbundet med meget gråd, forstyrret søvn og mange problemer omkring måltiderne (både mælk og skemad), så det er vigtigt, at man opsøger støtte og hjælp hos fagpersoner (læger, sundhedsplejesker, ernæringsspecialister etc).
Silent refluks
Ved silent refluks kommer opstødene ikke ud af/op i barnets mund, men bliver i spiserøret. Det gør stadig skade, men er svært at diagnosticere, fordi det ikke er synligt. Derfor kan tilstanden også være meget nem at overse. Silent refluks har kolik-lignende, og nogle gange, kan det faktisk være svært at vurdere, hvad der er kolik, og hvad der er silent refluks.
Hvis du er i tvivl, om din baby har refluks, skal du kontakte din læge, så din baby kan blive undersøgt.