Hjælp - mit barn vil ikke spise kød... Guide og viden til forældre
BLOG /

Hjælp – mit barn vil ikke spise kød…

Hjælp – mit barn vil ikke spise kød…

Der er mange forældre, som ikke er klar over, at det er en meget kompleks opgave for barnet, når han/hun skal lære at spise. Faktisk er det noget af det mest fysiologisk komplicerede et menneske skal udføre.

Det kræver 26 forskellige muskler og 6 kranienerver at tygge og sluge en bid. Tænk engang at det overhoved kan lade sig gøre – det er ret imponerende!

Derfor er det heller ikke så underligt, at barnets spisefærdigheder først er helt udviklede omkring 2 års alderen.

Netop også derfor er det vigtigt, at man som forældre indstiller sig på, at det tager TID, når ens barn skal lære at spise. OG det er os, som forældre, der skal lære vores børn spisefærdighederne ved at være aktivt deltagende i forbindelse med maden og måltiderne. Vi skal være fokuserede og nærværende – ellers har vores børn ikke særligt gode forudsætninger for at lære det.

 

Du er læreren – dit barn er eleven

Forestil dig fx at du er i skole, og din lærer enten sidder med sin mobiltelefon, læser avis, står og kigger ud af vinduet eller foretager sig noget helt fjerde – istedet for aktivt at undervise dig i dét fag, som du ikke ved noget om (endnu). Så kan det godt være lidt svært at lære noget.

Når dit barn skal lære at spise, så er det dig, der er læreren og dit barn der er eleven. Det er vigtigt, at du er en god rollemodel, tilstede og nærværende – for det er dette, der giver dit barn de bedste forudsætninger for lære at spise.

 

Åhhh, det kød!

Nogle spiseopgaver er vanskeligere end andre. I disse situationer kræver det ekstra stor tålmodighed fra forældrenes side.
Bare fordi at ens barn spiser sin mos eller pasta flot, så er det ikke ens betydende med, at fx kød bliver spist lige så ubesværet. Det kan nemlig være langt sværere at lære at spise kød.

Det kan der være rigtig mange grunde til!

Nogle af årsagerne til at det kan være ekstra udfordrede, for nogle børn, kan være:

•        Barnet er særligt sensitivt (og har sansemotoriske spiseproblemer)

•        Barnets oralmotoriske forhold i munden ikke er alderssvarende udviklede

•        Barnet har en særligt sensitiv følesans i munden (ubehag ved berøring visse steder på tungen.
          Måske bryder barnet sig kun om mad med en bestemt konsistens)

•        At barnet ikke er blevet præsenteret for den givne fødevare (som fx kød, æg eller fisk) nok gange.

•        At barnet endnu ikke har lært at spise den fødevare, der giver problemer.

 

Én ting er sikkert: det er en kæmpe sensorisk oplevelse for alle børn, når de skal spise. Hvis nogle af sanserne er mere udfordrede end andre, så kan dette gøre, at barnet skal bruge endnu længere tid på at lære at spise de ting, der udfordrer netop disse sanser.

En del børn har netop problemer med at spise kød, der er “fast” i strukturen (fx kyllingefilet, hakketbøf, steg el lign.), fordi konsistensen er udfordrende for dem.
Herudover skal børn præseneteres for mad, som de er skeptiske overfor, imellem 10-20 gange, før de langsomt begynder at acceptere det.

10-20 gange kan føles som rigtig, rigtig mange gange, og mange forældre giver op lang tid før dette. Især med kød. fordi de synes, at kød er lidt besværligt at lave. Det er jo rigtig ærgerligt, for på denne måde, når barnet ikke at lære at spise det.

 

Sådan kan du hjælpe dit barn

I min E-bog: “Hjælp – mit barn vil ikke spise kød” guider jeg dig til:

  • Den bedste fremgangsmåde til at lære dit barn at spise kød og fisk
  •  Dejlige opskrifter, som er gode at starte med, når dit barn skal lære at spise kød
  • Ofte stillede spørgsmål omkring børn, kød og protein
  • og meget mere

 

E-bogen får du fingrene i som medlem af BABYBITE og BØRNEBITE BOXEN. Her får du iøvrigt også adgang til mere end 15 andre e-bøger (+ over 300 siders inspiration om dit barns sundheds og spisevaner).Bookmark and Share
Forrige indlæg
Slut med Kræsenhed
Næste Indlæg
Abrikos/havregrynsmos


Læs næste indlæg
Slut med Kræsenhed
Onlinekursus til forældre med børn fra 1-8 år Slut med kræsenhed hedder nu "Måltider i Børnhøjde"  Læs om onlinekurset...