Grød til baby fra 4 mrd - grundig guide til babygrød, grøntsagsmos og skemad
Baby /

Igang med skemaden

I gang med skemaden

4-5 mdr. – hvornår er barnet klar?

Anbefalingerne til hvornår man skal starte med skemad og grød til baby, er meget forskellige, og det kan godt være meget forvirrende.

Det er som udgangspunkt en god idé at bruge Sundhedsstyrelsen anbefalinger, som lyder på, at baby ammes fuld ud, indtil de er 6 mdr, og derefter skal de starte op på skemad. Denne anbefaling er bl.a. som et led i forebyggelsen af eventuelle allergier.

Men når det så er sagt, er det meget forskelligt, hvornår ens barn er klar til at gå fra udelukkende at drikke mælk til også at få skemad. Nogle baby’er er allerede klar, når de er 4-5 mdr., mens andre først er klar, når de er 6 mdr.

Det vigtigste du kan gøre er se på dit barn. Det er nemlig dit barn, som vil vise dig, når han/hun er klar til at komme i gang med skemaden.

Du vil nok opleve, at dit barns appetit øges i denne alder. Det er et helt naturligt. Du kan prøve at give mere mælk, men hvis dit barn fortsat virker nysgerrig på maden, kan du forsigtigt introducere skemaden.

 

Signaler der er gode at holde øje med:

  • De signaler du kan holde øje med er bl.a., når dit barn begynder at kigge eller række ud efter mad, når andre spiser. Et andet tegn kan være, at han/hun begynder at savle eller smaske meget, fordi visse enzymer i munden aktiveres, når han/hun ser mad eller drikke. Et tredje tydeligt tegn på parathed er, at dit barn begynder at åbne munden, når han/hun ser dig eller andre spise eller drikke.
  • Hvis dit barn ikke viser interesse for skemad, når det er 4 måneder, så er det vigtigt, at du venter til dit barn virker klar. Undersøgelser viser, at det er vigtigt for børns sundhed på længere sigt, at man ikke presser dem til at spise fast føde for tidligt.
  • Hvis dit barn er allergidisponeret (dvs. hvis mor, far eller søskende har nogle former for fødevareallergi, eksem eller astma), er det godt at amme fuldt ud indtil han/hun er 6 måneder gammel. Hvis det altså er muligt! Hvis du ikke har mulighed for at amme (eller lyst til det), skal du give en modermælkserstatning, som er beregnet til allergidisponerede børn. Det kan bl.a. være Nutramigen. Tal med din sundhedsplejerske, jordemoder eller læge om dette.

 

Formålet er ikke at mætte

Hvis ens baby starter med skemad i alderen 4-6 mdr., er formålet med maden ikke, at den skal “mætte” barnet. Formålet er, at barnet skal sanse maden, føle den med fingrene, på læberne og med munden for at blive fortrolig med den. Babys hovedmåltider i denne alder er brystmælk eller modermælk. Skemaden skal bruges til at barnet kan udforske maden og langsom (!) blive fortrolig med den.

 

Er du selv klar?

Det kan også være en stor omvæltning for moderen at skulle i gang med at give skemad og grød til baby. Følelsesmæssigt kan det være hårdt at give plads til andet, end den tætte kontakt der foregår ved en amning/flaskegivning. Men er din baby klar, så må du ikke stå i vejen for dette. Det er vigtigt at følge din babys signaler og rytme, for at give ham/hende et godt og sundt forhold til mad. Sørg i stedet for at gøre det dejligt og hyggeligt at give din baby mos og grød.

 

Hvordan kan barnet reagere på skemaden?

Det er en kæmpe omvæltning for barnet ikke længere kun at skulle have mælk. Den sensoriske oplevelse er meget stor, og derfor kan barnet godt have brug for lang tid til at vænne sig til både konsistens og smag. Så fortvivl endelig ikke, hvis dit barn afviser maden det første stykke tid. Prøv igen stille og roligt.

Det kan godt give barnet lidt ondt i maven, når han/hun præsenteres for skemad de første gange. Dette er helt normalt, da mavetarm-systemet lige skal vænne sig til forandringen. Det kan give lidt mere urolig søvn om natten, men vil som regel kun være for en kort periode. Hvis det fortsætter, kan du forsøge at give en anden grød eller mos, og lade barnet vænne sig til det. Husk at det skal være en mild grød/mos.

Det er helt normalt med lidt forstoppelse, når dit barn starter på fast kost. For at forebygge dette (eller lindre imens det står på), er det en god ide at lave forsigtige cirkelbevægelser med barnets ben op mod dets mave. Dette kan være, når i pusler barnet og/eller når i har hyggestunder i løbet af dagen. Prøv evt. at servere sveskemos – det er godt for fordøjelsen. Pas på med bananen – det kan give forstoppelse hos nogle børn.

HJÆLP DIN BABY MED EN GOD START PÅ MADEN OG MÅLTIDERNE I BABYBITE BOXEN.

Den første grød

Den første skemad til dit barn kan fx være en mild grøntsagsmos. Det er let at fordøje, og det er vigtigt at starte med noget , der ikke er for hårdt for din babys mave-tarmsystem. Tilbyd en mos indeholdende den samme grøntsag i ca. 2-3 dage, for at se, hvordan han/hun reagerer på den. Det tager tid at vænne sig til nye smage, men du tester samtidig, om dit barn evt. er allergisk overfor grøntsagen, du har brugt.

Du kan også vælge at starte med at tilbyde dit barn en mild grød. I de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen (2015) er det nu tilladt at tilbyde barnet grød både med og uden gluten allerede fra han/hun er fyldt 4 mdr. Det skal dog understreges, at det er vigtigt, at øge mængden af glutenholdig babygrød langsomt.

Grød til baby uden gluten: En god grød at starte ud med kan fx være: Majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, quinoagrød. Alle disse grødtyper er milde i smagen.

Grød til baby med gluten: Du kan også starte med en mild havregrød eller øllebrød. Gluten findes i: Hvede, rug, byg, havre, spelt. Pas på med ikke at servere grød udelukkende lavet på hvede (fx mannagrød eller fuldkornshvedegrød), da dette har et højt indhold af gluten. Variation er nøglerodet til en god kost.

Husk altid at tilsætte 1 tsk. fedtstof  (gerne en god olie såsom oliven-, avocado eller hørfrøolie) til 1 portion hjemmelavet grød.

Det er vigtigt at variere grødtyperne for at stimulere barnets smagssanser.

 

Madens konsistens

En tynd grød uden klumper. Dette er bedst at starte ud med, når barnet skal begynde med skemaden, hvad enten det er i en alder af 4, 5 eller 6 måneder.

Grød til baby skal gerne minde om en cremet suppe i tykkelsen. Det kan barnet bedst suge ind i munden fra skeen og synke.

Efter at barnet har vænnet sig til tykkelsen på den cremede suppe, gøres grøden tykkere. Dog stadig uden klumper.

 

 

FÅ ADGANG TIL MERE END 200 OPSKRIFTER I BABYBITE BOXEN

Grøntsager

Kartofler er gode at lave mos af, da de er milde i smagen og mætter godt. Gulerødder, blomkål, broccoli, squash, pastinak eller ærter er gode at koge og blende sammen med kartoflerne.  Hvis man serverer en grøntsagsmos, så skal man helst vente til barnet er 6 måneder med at servere spinat, rødbede, fennikel og selleri, da disse grøntsager er meget nitratholdige.

 

Frugt og bær

Frugter som modne æbler, pærer og ferskner kan bruges til den første grød til baby. Det er en god ide at koge frugterne først, så de er lettere fordøjelige. Modne bananer er også fine at starte med. Man skal dog være opmærksom på, at de kan virke lidt forstoppende på nogle børn, så hold lidt igen med dem, hvis dit barn reagerer på dem. Meloner og bær kan også bruges i små mængder. Hvis du bruger frosne bær, anbefaler Sundhedsstyrelsen at de koges ca. 2-3 minutter inden du laver mod af dem. Herved undgår man risikoen for at bærrene indeholder en sygdomsfremkaldende virus, som fx Norovirus. Friske bær skal skylles grundigt, men de behøver ikke at blive kogt.

 

Hvor varm skal grøden være?

Babygrød må ikke være for varm eller kold. En temperatur på 37 grader er et godt udgangspunkt – eller deromkring. Det er dog bedre, at maden er for kold end for varm, hvis du er i tvivl. Hvis barnet brænder sig i munden, kan det give en dårlig oplevelse. Rør godt rundt i grøden/mosen inden servering, for at fordele varmen jævnt ud.

 

Hvad skal barnet drikke til måltidet?

Når barnet er imellem 4 og 6 måneder kan du tilbyde vand, modermælk eller modermælkserstatning i kop til måltidet. Prøv at undlade at bruge tudekop, men prøv i stedet at øve dit barn i at drikke af almindelig krus/kop fra starten. Et snapseglas har faktisk en passende størrelse til at give barnet vand af. Fra 4 måneders alderen behøver vandet ikke længere være kogt. Men det kan være rart for barnet, at det kolde vand fra hanen er fortyndet en smule med lidt kogt vand. Så er vandet nemlig ikke for koldt på gummerne.

Hvor meget grød til baby og hvor ofte?

Det er forskelligt fra barn til barn, hvor store de første portioner grød til baby skal være. Som udgangspunkt skal det blot være smagsprøver de første par dage, så barnet langsomt vænner sig til en anden smag end modermælken/modermælkserstatningen. Men mælken er i denne periode stadig hovedmåltidet. Hvis dit barn tager godt imod skemaden, kan du begynde at servere babygrød 1-2 gange om dagen efter  de første dages introduktion. Øg derfra til ca. 2-3 gange dagligt alt afhængig af, hvordan dit barn reagerer på grøden. En portion varierer i starten fra 1/2 -1 dl.

 

Hvor meget bryst/flaske skal barnet have, når han/hun får skemad?

Hovedmåltidet for barnet på 4-5 måneder er mælk (bryst eller flaske), selv om han/hun er startet på skemad. Det er stadig mælken der bidrager med næringen, også selv om barnet er glad for skemad og spiser godt af dette. Dit barn skal gerne have ca. 7-8 måltider mælk i døgnet.

Hvornår på dagen skal grøden serveres?

Det bestemmer du og dit barn! En god idé er at vente med at tilbyde grøden til barnet er udhvilet og frisk. Han/hun må heller ikke være for sulten, for så udviser det større interesse for skemaden end for brystet eller flasken. Efter grøden kan du tilbyde bryst eller flaske. Det vigtigste er, at måltidet bliver en hyggestund.

 

For under 7 kroner om dagen kan du give din baby den bedste madrejse…

Er du også en smule usikker på, hvordan du giver din baby den bedste start på skemaden? Hvilken babymad, der er den bedste at starte med? Hvornår du skal igang med fingermaden? Hvordan du sørger for at din baby får nok jern igennem kosten osv?

Så fortvivl ikke. For jeg hjælper og støtter dig på hele babys madrejse 🙂

I BABYBITE BOXEN får du over 200 specialudviklede opskrifter, over 20 E-bøger om babys spisevaner, madplaner, ubegrænset vejledning med mig, sundhedsartikler og meget mere!

Læs mere lige her:Bookmark and Share
Forrige indlæg
6 mdr.
Næste Indlæg
De skønneste Arme Riddere


Læs næste indlæg
6 mdr.
6 mdr. Er I klar til fast kost? Hvis I først starter på skemaden nu, så læs afsnittet ”4-5 mdr.”. Hvis din baby...