Mad til den sarte mave - grundig guide til at sikre dit barn en sund tarmflora
BLOG /

Mad til den sarte mave

Mad til den sarte mave

 

De fleste forældre har vist prøvet at ens barn har haft en grim maveinfektion, som har gjort mave-tarmfloraen sart.

I disse situationer er det en god idé at have fokus på mad, der vil genetablere en god balance i maven. Mave-tarm floraen spiller en utrolig vigtig rolle hos både børn og voksne i forhold til vores generelle helbred.

Men hvilken type kost, kan man så give sit barn, som er mild mod maven og samtidig genopbygger en trist mave-tarmflora?

 

Det får du et par bud på hér:

– Hvis du ammer dit barn, så øg gerne amningen for en kort periode. Modermælk er nemlig en sikker vinder. Igennem din mælk får dit barn automatisk boostet sin mave-tarmflora.

 

– Hvis dit barn får modermælkserstatning, er det en god idé at bruge kogt vand, hvis det skal blandes op.

 

– Havregrødvand. Jo, den er god nok… Lige som at kogte klude virker mod din babys røde numse, så virker havregrødvand også mod en skidt mave. Opskriften er her:

Opskrift:

1 dl havregryn

1 liter vand

 

Kog det i 10 min og sigt havregrynet fra. Lad barnet drikke havregrynsvandet, når det er afkølet. Det skulle gerne have en effekt forholdsvis hurtigt. Hvis dette ikke er tilfældet, så lad være med at fortsætte.

 

– En mild havregrød er også fin for maven, og lav den på vand frem for mælk. Du skal holde lidt igen med alt for meget fiberholdig grød i dén periode, hvor dit barns mave stadig er sart.

 

– Revet æble. Du kan enten vælge at give det ovenpå grøden eller i en skål som et lille mellemmåltid.

 

– Bananmos eller banan i små stykker er også rigtig godt for maven.

 

– Giv meget gerne dit barn et tilskud af probiotika, som er med til at styrke optagelsen af næringsstoffer i kroppen. Det kan fx være i form af Biogaia-dråber (kan gives 2 uger efter fødslen) eller Vita Biosa (fra ca.  6 måneder).

 

– Æblejuice er godt for maven, fordi det er med til at regulere kroppens natrium/kalium balance, som ofte er ude af balance, når man kaster op eller har diarré. Så giv endelig dit barn æblejuice.

 

– Hvis dit barn er fyldt 1 år, kan du give dit barn surmælksprodukt af letmælkstypen som fx A38 1.5%. Mælkesyrekulturen i surmælksprodukter kan have en god effekt på maven. Brug gerne revet æble eller banan sammen med et surmælksprodukt.

 

– Et stykke let ristet, lyst brød uden noget på. Eller en skorpe/tvebark.

 

– Kogte ris eller lidt kogt pasta kan være mildt for maven – og er noget, som mange børn godt kan lide.

 

– Kogte grøntsager frem for rå. De grove, fiberrige struktur i de rå grøntsager, kan ofte være for hårde for maven, når den er ude af balance efter en mavevirus.

 

– Lys og mild fisk som f.eks. rødspætte eller torsk kan være en mulighed. Også her bør fisk koges fremfor at blive stegt, for at være mest skånsomt for maven. Torskerogn kan også være en idé.

 

– Undgå fedtholdig mad eller mad (eller drikke) med et højt sukkerindhold.

 

– Når dit barn skal have vand at drikke, skal det helst være kogt. Det må helt heller ikke være for koldt – faktisk er det bedst for maven, hvis dit barn kan drikke det ved stuetemperatur.

 

– Rådfør dig med lægen. Det er vigtigt, at dit barn bliver undersøgt, hvis maveondet fortsætter.

 

Når maven er ked af det, så er IS altid godt. Prøv fx disse fantastiske vandmelon-is. Aldrig før har det været så nemt at lave is til sit barn. 

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Snitterne væk fra tallerkenen!
Næste Indlæg
Sådan får du et glad barn med til bords


Læs næste indlæg
Snitterne væk fra tallerkenen!
Snitterne væk fra tallerkenen! Man gør det ofte helt pr. automatisk. Man tænker slet ikke over det. Det er nemt. Det sviner...