Sådan spiser vi aftensmad hos os
Jeg bliver rigtig ofte spurgt om, hvordan aftensmåltidet foregår hjemme hos os. Er det mon hyggeligt? Hvad spiser vi? Spiser børnene alt på deres tallerkener? Osv.
Oplever min mand og jeg slet ikke nogle problemer med aftensmåltidet, nu jeg er specialist i børns spisevaner??
Jo, jo og jo 🙂
Tingene er bestemt ikke perfekte hjemme hos os 😀 Det er de sjældent hos nogle (og det er virkelig værd at huske på).
Størstedelen af vores måltider er dog hyggelige. Og ja, børnene spiser da som regel (størstedelen af) deres mad, men langt fra alt hvad jeg godt kunne tænke mig, at de spiste 😉
Lad mig uddybe.
Den gode stemning
Det er fuldstændig (som i FULDSTÆNDIG) afgørende, at vi alle går til bords og er i godt humør. Hvis der har været en konflikt kort tid forinden, ja så vi godt glemme alt om, at især vores ældste datter spiser noget. Hun er nemlig dét, jeg kalder for en følelsesmæssig spiser. Hendes appetit er SÅ afhængig af, om hun har det godt. Sådan er det for riiiiigtig mange børn – hos nogle er det lidt mere udtalt, end hos andre. Hos vores datter er det en sikker vinder.
Derfor er det meget vigtigt, at stemningen er god.
Husk sanserne
Vi leger ofte fangeleg eller giver en kildetur, inden vi sætter os til bords. Det gør vi primært af to årsager:
- Fordi det er (smadder) hyggeligt, skaber nærvær og giver de bedste vilkår for at gå glade til bords.
- For at stimulere sanserne så de er klar til at blive brugt i forbindelse med måltidet.
For vi bruger nemlig ALLE vores sanser, når vi spiser – og at spise er en virkelig svær fysiologisk opgave (det er OGSÅ værd at huske på – især når vi bliver sure på vores skønne og trætte børn, fordi de ikke gider at spise deres grøntsager eller kød til aften)! Derfor er det vigtigt, at vi hjælper vores børn med enten at skrue op for sanserne (hvis de fx har siddet foran Ipad’en lige op til måltidet), eller give sanserne ro (bl.a. ved at give lidt massage eller lave lidt børneyoga), hvis vores børn ikke kan finde hvile (har krudt i rumpetten).
Vi har mundkurv på
Når vi først har sat os til bords, har min mand og jeg mundkurv på. Altså en fiktiv mundkurv;-) Det vil sige, at vi IKKE kommenterer på, hvad vores børn spiser/IKKE spiser. De får selv lov til at øse op på deres tallerkener, og vores opgave er IKKE at kommentere på, hvad deres valg af mad er. Grunden til at man ikke skal kommentere på, hvor meget/lidt der bliver spist er, at de selv skal have kontrollen over deres egen mad! Jo mere vi går ind og blander os/styrer/tager magten over vores børns mad, jo mere går de i kontra.
Puuuuha, det er virkelig svært engang imellem – især når vores ældste kun vælger at spise 2 pastaskruer og 4 agurker! For det meste lykkes det at beholde mundkurven på, meeeeeen der er naturligvis andre gange, hvor at enten min mand eller jeg kommer til at kommentere på mængden af mad på hendes tallerken (selv om det virkelig er et NO GO). Som sagt… ingen er perfekte.
Her i huset er der ikke noget, der hedder, at køkkenet er lukket om aftenen. Vi har dét, vi kalder for “natmad”. Det kan du læse meget mere om i både BABYBITE BOXEN eller BØRNEBITE BOXEN.
Skåle, skåle og skåle
Vi har som en fast regel ALTID en hovedret og MASSER af skåle med forskelligt indhold på bordet (som man måske kan fornemme på billedet). På den måde er der lidt for alle parter. Nogle gange er der rester af aftensmaden fra dagen før, men ikke nok til alle. Så deler dem, der har lyst til resterne – og ellers har vi suppleret op med anden mad.
På billedet som du kan se foroven er fra et typisk aftensmåltid hjemme hos os. På bordet var der:
- Burger-rester
- Guacamole
- Grovpasta
- Fetaost
- Blandet grønt: bønner, peberfrugt, agurk og gulerødder
- Oliven
- 1 dadel (skåret i 4 dele) til deling (hvis du bl.a. vil læse om, hvorfor vi vælger at servere “dessert” i forbindelse med aftensmaden, kan du læse en lang artikel om dette i BABYBITE BOXEN eller BØRNEBITE BOXEN)
- Tilbehør til burgeren (ketchup, sennep, mayo, ristede løg etc), en olie/eddikedressing og smør.
Vi lader, som sagt, altid vores børn øse op på tallerken selv. Dette er både en god motorisk øvelse, og på denne måde bestemmer de også selv, hvad deres maver har lyst til at spise. Vores job, som forældre, er at stille et ordentligt, ernæringsmæssigt måltid til rådighed.
Gå fra bordet
Det er ikke altid, at tålmodigheden er til at sidde stille og vente på at alle er færdige. Derfor har vi reglen om, at når begge børn er færdige med at spise, kan de rejse sig. Og så bærer man naturligvis sit eget service ud og siger tak for mad.
Det var lidt om, hvordan aftensmaden foregår hjemme hos os. Der er jo mange måder at gøre tingene på – det er vigtigt, at man gør, hvad der fungerer for ens familie.
Jeg håber, at det kunne være med til at give lidt inspiration:-)
I denne artikel kan du også læse om, hvordan du kan undgå magtkampe ved bordet.
Kh Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk
Trænet i metoden Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding therapy
Gør som over 500 andre forældre. Vælg din box herunder og få adgang til over 500 siders unik inspiration om dit barns mad, – og spisevaner 24 timer i døgnet 7 dage om ugen.
