Ulvetimemad – hvor meget skal mit barn have?
Kender du dét at I kommer hjem efter en lang dag i institutionen/skolen, og dit barn bare er SULTEN!
“Jeg er suuuuulten, mor/far”
“Hvad må jeg få at spise??”
Man kigger i køleskabet og prøver at få lavet nogle (sunde?) eftermiddagssnacks til sit barn. Så kommer ens barn 2 minutter efter og siger “Jeg er stadig sulten! Hvad må jeg NU få??”
Ak ja… så er man på den igen. Hvad skal man NU finde på at give af eftermiddagssnack. Der skulle jo også gerne være plads til aftensmaden. Suk…
I denne artikel giver jeg nogle tips til, hvordan du bl.a. kan forberede dig på ulvetimen, når dit barn kommer hjem fra institution eller skole, så han/hun ikke ender med at stå og hive dig i buksebenet og råbe på mad 🙂
Skab måltidsrammer for dit barn
Det er vigtigt, at man skaber måltidsrammer for sit barn, da det er med til at appetitregulere i forhold til barnets behov. Det overordnede mål er at ens barn får 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider i løbet af dagen. Men da alle børn er forskellige (også når det handler om appetit), så er det vigtigt, at man ser på sit barn og skaber måltidsrammerne, så det passer til, hvordan ens barns appetit er.
Måltidsrammerne kan godt ændre sig en smule i takt med forandringer i barnets liv. Fx i skiftet fra vuggestue til børnehave og børnehave til skole. Tidspunkterne for hvornår der serveres mad i institutionerne og skolerne kan godt være forskellige, og derfor skal man løbende justere måltidsrammerne udfra, barnets situation.
Hovedmåltiderne er der oftest de måltider, der er mest struktur på – i hvert fald når det handler om tidspunkter for måltiderne (fx bliver aftensmaden hos de fleste børnefamilier oftest serveret imellem kl 17 og 18.30).
Men mellemmåltiderne kan godt være lidt tricky, da der ikke samme struktur på disse måltider, som ved hovedmåltiderne.
Mellemmåltiderne er vigtige, fordi de er med til at sørge for, at ens barn får nok energi i løbet af en dag – især mindre børn forbrænder rigtig meget energi i løbet af en dag.
Det luskede mellemmåltid
Nogle børn trives rigtig godt med tre mellemmåltider, hvor andre børn blot trives med ét enkelt mellemmåltid. Begge dele er helt ok. Hvor vidt ens barn trives med én, to eller tre mellemmåltider kan sagtens ændre sig. Nogle uger er barnet mere sulten – andre gange mindre sulten. Derfor skal måltidsrammerne ofte justeres en smule.
Hvis ens barn går i institution eller skole er størstedelen af mellemmåltiderne tilrettelagt udfra disses skema.
Der hvor mellemmåltidet ofte kan skabe lidt forvirring og konflikter er om eftermiddagen, når børnene kommer hjem fra institution/skole. Det kender du måske allerede til? 🙂
De fleste børn er hundesultne, når de kommer hjem efter en lang dag, og det kan der være utrolig mange årsager til:
Måske har ens barn ikke været særlig sulten ved frokosttid, måske var madpakken eller madordningsmaden ikke lige et hit denne dag, måske har ens barn været følelsesmæssigt påvirket af noget, som har “stjålet” appetitten en smule, måske har ens barn været for overstimuleret til at spise, måske har ens barn været super aktiv hele dagen, og har derfor ekstra behov for energi.
Som sagt, der kan være mange årsager til, at mange børn er sultne, når de kommer hjem fra institution eller skole.
Ulvetime/eftermiddagsmad – hvad serverer jeg?
Hvad pokker skal man så servere som ulvetimemad?
Som udgangspunkt skal du sammensætte et lille mellemmåltid, som er sundt og nærende. Der sker ofte dét, at en del børn kan være SÅ sultne, at de faktisk er åbne for at spise nogle ting, som de ellers ikke plejer. Derfor er det en god idé at servere lidt forskelligt – og noget som lige tager den værste sult inden aftensmaden.
Det kan fx være:
- 1/2 fuldkornsbolle med lidt pålæg eller en lille madmuffin (fx kålmuffin)
- Et par tykke skiver agurk
- Et par gulerodsstave (kogte hvis dit barn er under 3 år)
- 1 spsk valnødder (til børn over 3 år)
- Et par oliven (jo, den er god nok. Børn skal smage mad mange gange, før de accepterer den.)
- En lille haps frugt/figenstang
Hvor meget må jeg servere?
Svaret er: Det er forskelligt fra barn til barn – og fra dag til dag. Og det skal naturligvis ikke ende med at stjæle appetitten fra aftensmaden.
Derfor er der ikke et entydigt svar.
Man bliver nødt til at spørge ens barn, hvor meget han/hun har spist i løbet af dagen, og også lige kigge efter, hvor meget der er tilbage i madkassen (hvis ens barn får madpakke med).
Det vigtigste er, man serverer et mellemmåltid, der passer til ens barns appetit.
“Jeg er mere sulten”
Det sker rigtig tit, at barnet siger, at han/hun er mere sulten. Nogle gange hænger det sammen med, at barnets spiser ulvetimemaden foran Ipad’en/Tv’et. Når børn spiser foran en skærm, slår de deres sanser fra, og så mærker de ikke deres sult/mæthedsfornemmelse på samme måde.
Andre gange spørger de efter mere mad i sekundet, de er færdige med at spise deres ulvetimemad. På denne måde har kroppen slet ikke nået at mærke mæthedsfornemmelsen endnu.
Men sagen er den, at ens barn ikke have mere mad efter ulvetimemaden. For så stjæler det appetitten fra aftensmaden. Derfor er det vigtigt, at man som forældre ved, at man har serveret et sundt, nærende og mættende mellemmåltid for sit barn. For så begynder man ikke at tvivle på “om ens barn nu også HAR fået nok mad”.
Man kan med ro i sindet sige: “Ikke mere eftermiddagsmad, skat. Der er aftensmad om ikke så længe”.
Måske bliver der sure miner. Men det er OK, for du ved, at dit barn lige har fået et godt lille måltid.
Én ting der er rigtig god at huske på er (og det gælder både for børn og voksne), at det er helt ok at mærke sult. Man skal helst mærke sult inden et måltid. Vi skal ikke rende rundt og være (over)mætte hele tiden – det er slet ikke meningen. Derfor skal mellemmåltidet kun lige skabe en kort mæthedsfornemmelse, så det passer med, at ens barn når at blive sulten inden aftensmaden.
Ulvetime madplaner – planlægning er guld værd
Efter utrolig mange forespørgsler, har jeg valgt at lave UGENTLIGE ULVETIME MADPLANER.
Med disse ugeplaner slipper du for at skulle finde på ulvetimemad, imens dit barn emsigt står og hiver dig i buksebenet eller råber “MOR, JEG ER SULTEN!” 🙂 Du kan nemlig have det hele planlagt på forhånd.
Hver ugeplan indeholder inspiration, opskrifter og indkøbsliste – og de er lige til at printe ud og hænge op på køleskabet.
Allerede inden ugen begynder ved du altså, hvad du kan servere af ulvetimemad i den kommende uge.
Ulvetime madplanerne finder du i BØRNEBITE BOXEN (sammen med de over 500 sider opskrift- og sundhedsinspiration til børn). Hvis du vil have madplaner til baby, skal du hoppe over i Babybite Boxen, hvor du finder over 28 ugers madplaner OG opskriftbøger!
Du kan få fingrene i dem lige herunder 🙂