7 mdr.

7 mdr

En verden af smage på din babys madrejse.

Endnu flere smagsoplevelser, mad med mere lidt bid i – og tålmodighed! Det er nogle af kodeordene, når barnet runder de 7 måneder. Lyder det lidt op af bakke? Jeg forstår dig – har selv været der med to børn og hjælper til dagligt masser af forældre med netop dette – så bare rolig, jeg har din ryg:))

Din baby begynder måske nu at vise interesse for maden på en anden måde. Formegentligt vil han/hun gerne røre ved maden, kigge på det i noget tid, før det måske for lov at komme i munden. Hvis det kommer i munden, skal det først suttes lidt på, derefter tygges (gumles, hvis der endnu ikke er tænder), vendes godt og grundigt på tungen, før det bliver sunket. HVIS den altså bliver sunket – for det er lige så ofte at maden bare ryger på gulvet;)

Lad endelig dit barn sidde med fingermaden selv (under din supervision). Det er vigtigt, at han/hun selv prøver at spise – prøver sine egne grænser af. 

Hvilken grød

Hvis dit barn får havregrød eller øllebrød, er han/hun allerede nu vant til lidt grovere grødtyper. Du kan fx prøve at blande  speltflager, havregryn og quinoaflager og lav en lækker grød til din baby af det. Skal det være endnu grovere, kan du også tilsætte lidt rugmel. Leg med tykkelsen og konsistensen af grøden.

Hvor meget mad og hvor ofte ?

Det er VIDT forskelligt, hvor meget mad babyer spiser. Nogle spiser 2 gange om dagen – andre 5 gange om dagen.

Grød til morgenmad kan være dejligt godt. Men du kan også give grøntsagsmos, rester fra aftensmaden eller hvad der fungerer for jer. Hvis din baby ikke gider mos/grød, kan du sagtens give fingermad til morgenmad – som fx klatkager af grød med lidt frugtmos på. Hvilken rækkefølge du vælger at servere grøden/mosen/fingermaden i er op til jer. Det er vigtigt, at det fungerer for jer. Om aftenen kan det være svært at få dit barn til at spise noget, hvis han/hun er træt. Derfor skal det være noget mad, der er vellidt. Lad endelig dit barn spise med af familiens mad, men sørg for at skær det ud, så det passer til din babys tyggeevne. Hvis dette er noget, som du er i tvivl om, hvordan du skal gribe an, så hjælper jeg dig med det hele i Klub Mini.

Hvor store portioner dit barn skal have, er der ikke rigtig nogle regler for. Husk altid på, at børns appetit svinger meget. Giv vand i kop til måltiderne.

 

Hvor meget mælk skal barnet have?

I 7 måneders alderen skal dit barn ammes eller have flaske ca. 4-5 gange i døgnet. Det kan variere meget fra barn til barn, hvor meget de har brug for.

Ifølge Sundhedsstyrelsen må dit barn må ikke få komælk af kop før han/hun fylder 1 år, og til den til skal det være letmælk i koppen. Dit barn må kun få enten modermælk eller modermælkserstatning i denne alder.

 

 

Grøntsager, frugt og tilberedning

Der er ikke nogle grøntsager og frugter, som dit barn ikke må få (med mindre at han/hun lider af fødevareallergi). Men variation af maden er meget vigtigt. Både for at vænne dit barn til nye smage (bl.a. i forebyggelsen af “kræsenhed”), og for barnets næringssammensætning.
Når du giver dit barn grøntsager, så kog eller bag dem inden. Kom gerne lidt tørrede krydderier på (oregano, basilikum, spidskommen, koriander eller andet), de må bare stadig ikke være for stærke.

Giv hård frugt såsom æbler og pære et opkog, så de er bløde at tygge/sutte på. Tilbered grøntsagerne så det passer til din babys tyggeevne. Brug stadig SPLAT-TESTEN i denne alder (maden skal nemt kunne splatte imellem to fingre). 

Er du i utryg omkring fingermad – så finder du et kæmpe fingermad-galleri i Klub Mini, som viser dig, hvordan du kan servere maden til din baby.

 

Ris eller pasta?

Ris kan være fint at servere, når barnet skal lære at tygge anden konsistens. Det er blødt og nemt at starte med. Men bland kun lidt i grøden af gangen og lad ikke dit barn få for mange pga. det naturligt høje indhold af uorganisk arsen i ris. Det tager nok lidt tid for barnet at vænne sig til konsistensen.

Du kan godt begynde at introducere pasta.

 

 

Hvad med kød, fisk og bælgfrugter?

Du må gerne servere fx torskerogn, indmad og laks for din baby. Kødet og fisken kan stadig blendes i mosen, men der er masser af kød, som du kan servere som fingermad. 
Sammenkogt ret såsom kødsovs kan du også godt give dit barn. Hvis kødet er fint hakket, så prøv at give  dette, uden at gøre meget mere ved det. Hvis der er store stykker grøntsager i kødsovsen, kan du mose dem lidt inden.
Giv gerne dit barn familiens mad, men sørg blot for, at det hverken er for stærk – og undgå saltet.

En tommelfingerregel er at kødet skal udgøre ca. 1/4 af en portion mad til baby. Resten skal være grøntsager eller kulhydrater (ris eller kartofler).

 

Brød er godt – bare undgå de hele kerner.

Rugbrødsbjælker er stadig gode for dit barn. Det er godt at han/hun vænner sig til smagen af rugbrød, og det er godt, at han/hun får små stykker rugbrød i munden, det kan gumle på, så det kan øve sig i tygge-motorikken. Brug stadig kun mørkt rugbrød uden kerner.

Giv din baby masser af madglæde fra starten…

Er du også en smule usikker på, hvordan du giver din baby den bedste start på skemaden? Hvilken babymad, der er den bedste at starte med? Hvornår du skal igang med fingermaden? Hvordan du sørger for at din baby får nok jern igennem kosten osv?

Så fortvivl ikke. For jeg hjælper og støtter dig på hele babys madrejse 🙂

I KLUB MINI FÅR DU:

  • over 150 specialudviklede opskrifter
  • et kæmpe fingermad-galleri
  • madplaner
  • Sparring med mig i den lukkede Facebookgruppe

Læs mere lige her:

 

Del dette indhold:

Facebook
LinkedIn
E-mail