12 fødevarer dit barn skal passe på med

honning rosiner kanel 12 fødevarer som man skal undgå til små børn

12 fødevarer dit barn skal passe på med

Det kan engang imellem være lidt svært at overskue, hvad det er man må give småbørn at spise, og hvad man ikke må give. Her får du en hurtigt oversigt over de 12 vigtigste ting, som man ikke må give eller holde igen med at give til de mindste.

 

 • (Proteinholdige) mælkeprodukter

  I følge Sundhedsstyrelsen må børn under 1 år ikke drikke komælk af kop, da et (for) højt indtag af protein i de første par leveår kan øge risikoen for overvægt og fedme senere i barndommen og ungdommen. Fra barnet er 1 år anbefales letmælksprodukter og fra 2 års alderen magre mælkeprodukter (skummet, – og minimælk). Surmælksprodukter af sødmælkstypen (sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk) kan gives i små mængder (stigende fra ½ dl til 1 dl) fra 9 måneder, som en del af en varieret overgangskost.  Komælksprodukter må også gerne indgå i madlavningen (i små mængder) fra barnet er 9 mdr. Produkter med højt proteinindhold, som fx skyr, fromage frais, ymer og ylette kan tidligst gives, fra barnet er 2 år som en del af en varieret kost.

   

 • Honning

  Giv ikke honning til børn under 1 år. Bakteriesporer fra honningen danner et giftstof i barnets fordøjelseskanal, som kan give sygdommen spædbarnsbotulisme. Det er en alvorlig forgiftning. Honningens bakteriesporer er ikke på samme måde farlige for børn over 1 år og voksne.

   

 • Gulerødder

  Rå gulerødder og andre hårde grøntsager og frugter kan være svære for børn under 3 år at tygge ordentligt.
  De kan komme til at sætte sig fast i halsen, så sørg for, at gulerødderne er godt tilberedte, hvis dit barn er under 3 år. Vær sikker på, at barnet over 3 år er god til at tygge maden godt, før du serverer rå gulerødder hele eller i stave til børn.

   

 • Nødder

  Server ikke hele nødder og mandler for børn under 3 år. De fleste børn kan ikke tygge dem ordentligt, og stykker af nødder kan let sætte sig fast i halsen. Små børn må gerne spise nødder, hvis de er blendede eller finthakkede.

   

 • Rosiner

  Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen.
  Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og kan være kræftfremkaldende. Det er det totale indtag af rosiner, der skal begrænses, så det betyder ikke noget, hvis børnene spiser mange rosiner en dag og ingen dagen efter.
  Større børn kan godt spise flere rosiner – men husk alt med måde.

   

 • Spinat, fennikel, rødbede, selleri

  Vær opmærksom på at spinat ligesom rødbede, fennikel og selleri indeholder meget nitrat, som kan give en forgiftning, hvis dit barn under 1 år får det for ofte. 
  Udgør de nitratrige grøntsager under 1/10 af det dit barn spiser, vil der ikke være noget problem.
  Børn under 6 måneder må ikke få disse nitratholdige grøntsager. 

 • Kerner

  Børn under 2 år frarådes at spise brød med hele kerner i. De har svært ved at tygge kerner, hørfrø, solsikkekerner m.m, hvilket betyder, at de kommer hele ud i den anden ende. Derved når barnet ikke at optage de gode næringsstoffer, og kan for mange kerner i kosten give en meget løs afføring.
  Herudover har hørfra og solsikkekerner har et ret højt indhold af tungmetallet cadmium, der opkoncentreres i kroppen og på længere sigt kan skade især nyrerne. Barnet skal derfor ikke indtage disse frø (blendede eller finthakkede) i for store mængder. Andre olieholdige frø som sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes har et væsentligt lavere cadmiumindhold, så der er ikke samme begrænsninger.

 • Tørret frugt

  Vær OBS på at tørret frugt kan have en tendens til at klistre sig fast i tænderne, og øge risikoen for huller i tænderne.

 • Salt

  Prøv så vidt det er muligt at undgå salt i maden til børn under 1 år, da nyrerne ikke er gode nok endnu til at udskille saltet.

   

 • Tun

  Børn under 14 år skal holde sig fra store rovfisk som tun(bøffer), sværdfisk, sildehaj og gedde pga. indholdet af kviksølv. Herudover må børn under 3 år heller ikke spise dåsetun pga af for højt indhold af tungmetaller.
  Andre fisk er der ikke de samme begrænsninger på. Det er bedst at spise varieret af både fede fisk som laks, sild og makrel og magre fisk som sej, skrubber, rødspætter og torsk. Spis gerne fisk 1-2 gange om ugen til aftensmad og fiskepålæg til frokost i løbet af ugen. Giv evt. tilskud af fiskeolie, hvis det kniber med at få fisk i børnene derhjemme.

   

 • Ris

  Riskiks og risdrik kan, på sigt, have sundhedsskadelige konsekvenser pga. af indholdet af uorganisk arsen i risprodukter. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man skal være varsom med at give sine børn for store mængder af disse produkter, for uorganisk arsen kan være kræftfremkaldende på sigt.
  Husk derfor at variere grødtyperne og server kun ris et par gange om ugen.

   

 • Kanel

  Grunden til at der er restriktioner på kanel er, at kanel, som oftest kommer fra kassiatræet indeholder stoffet kumarinin. I store mængder og over en længere periode, kan det være skadelig for leveren. Det anbefales, at børn i 1-2 års alderen højst bør indtage 0,3 g kanel om dagen.
  1 tsk. stødt kanel vejer ca. 2,7 g, så spiser dit barn kanel både til morgenmaden, drikker te med kanel og spiser et knækbrød med kanel, så kan man hurtigt overskride de 0,3 g/dag.
  Hvis du derimod bruger ægte kanel (også kaldet Ceylon kanel) er der ikke samme begrænsning på indtaget af det, da det stort set ikke indeholder kumarinin. Det fremgår altid af emballagen, om der er tale om ægte kanel.

 

KLUB MAXI: GIV DIT BARN ET GODT OG SUND FORHOLD TIL MAD – OG GØR MÅLTIDERNE BEKYMRINGSFRIE FOR DIG.

Er du ved at gå kold i dit barns måde at spise på – og måltiderne derhjemme?

Med Klub Maxi får du en online faglig værktøjskasse fyldt med måltidshjælp og nemme hverdags-hacks, der giver ro omkring spisebordet og styrker dit barns spiseglæde.

Du får adgang til et kæmpe online spiseunivers med:

 • Over 200 opskrifter på morgenmad, 10-mad, eftermiddagsmad, aftensmad osv.
 • Live Q&A med mig hver måned i vores lukkede facebookgruppe
 • Madplaner (+ serveringsforslag så dit barn gider at spise med).
 • Kæmpe madpakke-guide
 • Og meget meget mere

Læs mere lige her:

Del dette indhold:

Facebook
LinkedIn
E-mail