12 tips til at få dit barn til at spise mere grønt
Der er ikke lavet specifikke frugt- og grønt anbefalinger for børn under 4 år, men det anbefales at frugt og grønt indgår i hvert frokost- og aftenmåltid, og at halvdelen af grønsagerne er grove. Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen.
Vuggestuebørn spiser gennemsnitligt 40-60 g pr grønt måltid og børnehavebørn ca 60-80 g pr. måltid.
Tørret frugt, frugtpålæg, nødder tæller ikke med, når man taler om frugt og grønt.
Som udgangspunkt er gennemsigtighed af mad vigtigt. Børn skal se, hvad det er, de spiser – det er en del af at lære maden at kende, og det er med til at sansestimulere dem. Også selv om de ikke kan lide det. Men man kan også lave mad fuld af grøntsager, som ikke nødvendigvis er meget synlige (men hvor formålet ikke er at “skjule” grøntsagerne). Det kan du bl.a. få et par fif til nedenfor.
Hvis det kniber med at få dit barn til at spise frugt og grønt, kan du få nogle tips her:
- Put frugt og bær i yoghurten i morgenmaden/i mellemmåltidet
- Kom små stykker frugt og grønt i madpakken/på frokosttallerkenen
- Varier frugten og grøntsagerne, men find også ud af, hvad der er favoriterne
- Leg med maden – lav sjove madtallerkener med søde motiver lavet af frugt og grønt (som på billedet)
- Sørg for altid at have en lille skål stående fremme på sofabordet af udskåret frugt og grønt. Fx gulerodsstave, agurkestave, peberfrugtstave, æble- eller pærebåde, stykker af banan, vindruer, bær når det er sæson etc. Lav evt. en avocadomos eller hummus som dip til grøntsagerne.
- Server grøntsager til aftensmaden
- Brug frugt som dessert
- Brug mange grøntsager i gryderetter, som kødsovs, lasagne, wok, chili con/sin carne
- Lav purerede supper
- Brug rodfrugter i kartoffelmosen
- Hvis du laver grøntsagsjuice, så brug pulpen fra grøntsagerne i en sovs, som du kan bruge til aftensmaden
- Lav lækre smoothies med både frugter og grøntsager – de kan fx både serveres til morgenmad og som mellemmåltid.