Fra fjernsyn til aftensmad uden at dit barn får en nedsmeltning

Sådan får du et glad barn med til bords

Sådan får du et glad barn med til bords

– fra fjernsyn til aftensmad uden nedsmeltninger

 

Måske kender du det også… Dét med at være lidt presset, når man kommer hjem fra en lang arbejdsdag, man er selv træt, børnene er trætte, måske er du selv sulten – dine børn er nok rigtig sultne. Og så skal du igang med aftensmaden, imens børnene hiver dig i benet og siger, at “de vil se fjernsyn og have noget at spise”.

Det kender vi i hvert fald herhjemme!

Det er ofte hér, at fjernsynet eller tabletten bliver tændt – om dette er godt eller skidt, vil jeg ikke gøre mig til dommer overfor. Det er op til hver enkel familie, hvor meget fjernsynstid, der passer ind hos dem.

Dog kan fjernsyn og ulvetime meget nemt føre konflikter med sig (som heldigvis sagtens kan undgås). Det kan være, at du allerede har oplevet det: at dit barn nærmest får en nedsmeltning, når du siger “Så er der aftensmad, og I skal slukke for fjernsynet nu”.

Der er MANGE forældre, som oplever dette. Og nu skal jeg fortælle dig hvorfor – og hvordan du undgår det, og i stedet kan få en glad barn med til bords.

 

Fra ren lykke til frustration

Det er sker, når dit barn sætter sig ned efter en lang da og ser fjernsyn er, at han/hun kommer ind i mental tilstand af ren velvære. Alle sanserne som har været på hårdt arbejde hele dagen, får endelig mulighed for at slappe af. Dit barn kobler simpelthen fuldstændig fra – ligesom du måske selv gør, når du ser fjernsyn?:-)

Imens dit barn sidder og slapper af på denne måde (og ikke skal forholde sig til noget), udsender kroppen en masse lykkeshormon (dopamin) ud op til hjernen. Det betyder, at dit barn i dette øjeblik har det helt fantastisk.

Og…Når dit barn pludselig bliver revet ud af denne dejlige afslappende følelse, så kan det faktisk godt være lidt irriterende. Især hvis det ikke er dit barn selv, der får lov til at beslutte, hvornår denne følelse skal slutte.

Så når mor eller far (der måske allerede har råbt, at “der er mad” 5 gange) pludselig kommer og slukker for fjernsynet og siger (måske endda med lidt irriteret stemme): “SÅ ER DER MAD!”… ja, så har vi problemet.

For måske er mor og far allerede liiiiidt trætte af allerede at have sagt, at “DER ER AFTENSMAD” et hav af gange uden at få et respons fra barnet. Dette resulterer måske i, at mor og far allerede er lidt frustrerede = et rigtig dårligt udgangspunkt for et hyggeligt aftensmåltid!

Herudover bliver ens barn revet ud af denne skønne, afslappende følelse af velvære på et split sekund, fordi der pludselig bliver slukket for fjernsynet (måske endda af en mor og far, som allerede ER irriterede over situationen) = igen…et rigtig dårligt udgangspunkt for et hyggeligt aftensmåltid!

 

5 punkter der giver dig glade børn med til bords

Næste gang du skal have dit barn med til bords, og gerne vil undgå konflikter inden, så gør følgende:

Punkt 1
Husk at sætte klare regler allerede inden der tændes for fjernsynet eller Ipaden! I skal aftale i hvor lang tid, jeres barn må se fjernsyn/sidde med Ipaden. Hvis jeres barn er stor nok til at kunne forstå tiden, så sig fx, “at skræmtiden er 20 minutter”. Til det mindre barn, der ikke har samme tidsfornemmelse, kan du sige om der gives lov til fx én tegnefilm.

 

Punkt 2

Hvis dit barn skal have lov til at kunne slappe af og finde roen, så skal du også lade være med at afbryde hele tiden.
Men en god idé er at give to remindere undervejs. Ti minutter inden der skal slukkes, kan du fx komme ind og sige: “der er 10 minutter, til vi skal spise”. Og gør det samme, når der er to minutter tilbage. Husk at få øjenkontakt med dit barn. Dette er vigtigt, så du VED at dit barn hører dig.

 

Punkt 3

Brug et æggeur eller stopur til at holde styr på tiden. Et æggeur/stoppeur kan jeres barn ikke diskutere med, og så er du ikke bussemanden, når uret ringer.

 

Punkt 4

Som i mange andre situationer har jeres barn godt af ansvar, så få ham/hende til selv at slukke for skærmen. Det giver jeres barn en god følelse af, at det er ham/hende, som har en del af styringen.

 

Punkt 5

Sluk gerne skærmen 15-20 minutter, før I skal spise. Dit barn skal have vækket sanserne igen og omstille sig til en ny situation.

Sæt musik på og dans med dit barn eller slå kolbøtter, løb en tur rundt i huset, leg fangeleg, leg ninja og slut gerne af med en kildetur. Du kan også give dit barn lidt fodmassage eller håndmassage, inden i skal spise. Det vækker sanserne til live på en blidere måde. Gør hvad der passer til dit barn.

 

Én af forudsætningerne for et godt måltid er, at der er god stemning. At det er hyggeligt. At der fjolles. At der grines. Appetitten sidder også i følelserne – især hos børn.

Derfor er det pokkers vigtigt, at der er en god stemning, inden man sætter sig til bords. Så er lysten til at spise nemlig meget større 🙂

Kh Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk
Trænet i metoden Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding therapy

 

 

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Snitterne væk fra tallerkenen!
Næste Indlæg
12 tips til at få dit barn til at spise mere grønt


Læs næste indlæg
Snitterne væk fra tallerkenen!
Snitterne væk fra tallerkenen! Man gør det ofte helt pr. automatisk. Man tænker slet ikke over det. Det er nemt. Det sviner...