Sådan gør du din baby fortrolig og tryg ved maden
Baby / BLOG /

Baby, mad og sanser

Baby, mad og sanser

Når vi taler om ens baby, mad og sanser, så er det en større opgave, der er på spil. Det er nemlig en kompliceret opgave, dét at skulle spise. Der sker mange forskellige fysiologiske og psykologiske processer samtidig. Det tænker de fleste af os voksne nok ikke så meget over længere – for mange af os spiser uden at tænke over det. De fleste spiser helt mekanisk, og det er faktisk stof til eftertanke.

For det gør vores børn ikke bare. De bruger deres to første leveår på at få spisefærdighederne på plads. Herudover bruger de deres hjemmeboende tid på bl.a. at lære at få et sundt og naturligt forhold til mad (som naturligt også hænger sammen med at have et godt forhold til sin krop) via de måltider, vi spiser sammen i familien.

Vi forældre er deres læremestre. Vores børn spejler sig 100% i vores adfærd og spisemønstre. Men faktisk er vores børn også vores læremestre – de kan lære os meget om at lytte til vores krop og spise mere intuitivt. Og vi skal lære at lytte efter. 

 

Skemad og sanser

Når vores babyer skal igang med fast kost omkring 4-6 mdr alderen, er det en kæmpe sensorisk oplevelse for dem. Derfor er det vigtigt, at man går igang med maden, når baby virker klar. Endelig ikke før 4 måneder og gerne så tæt på 6 måneder som muligt (især hvis du fuldammer). Hvis din baby er meget klar til skemad allerede fra fx 4 1/2 mdr alderen, så introducer langsomt skemaden der.

Fra 4-6 mdr alderen er det ikke formålet, at skemaden  skal mætte baby. Brystmælk/modermælkserstatning er fortsat dét, som er de mættende måltider. 

Formålet med skemaden i denne alder er at gøre baby fortrolig med den fagre nye verden af fast føde. Hele sanseapparatet kører for fulde gardiner, når baby for lov til at opleve maden. De ser maden, dufter den, føler den på læberne og i munden, hører maden fra de  smaskelyde, som mor/far og baby selv laver og smager på maden. Skemaden bruges altså primært i denne periode til at sansestimulere og til at blive fortrolig med den nye, store opgave det er at spise.

Nogle babyer bliver lynhurtigt trygge nok til at spise maden. For andre tager det længere tid at blive tryg. Det er helt ok!  For i denne alder er det, so tidligere nævnt, ikke et succeskriterie, at baby SPISER maden. Det er en succes, når man har været med til at give baby en god oplevelse med maden og med måltidet. Måltidet skal bære præg af hygge, nærvær og kærlighed. For det giver baby gode forudsætninger for at være tryg. Der må absolut ingen pres være. Det er baby, der bestemmer tempoet. 

 

Sanser, leg med maden og tryghed

Når baby er 6 mdr og sidder stabilt i en højstol og kan holde hovedet selv, skal baby endnu mere igang med at undersøge maden selv (igennem mos, grød og fingermad). Imens kan man som forældre give mos/grød ved siden af. 

I starten er det ikke formålet, at baby spiser den mad, som han/hun selv sidder med. Formålet er, at maden skal udforskes, undersøges minutiøst, leges med og sanses. Ikke før baby er helt tryg ved maden, kommer den i munden – og til sidst bliver den spist.

Det er en vigtig del af babys sensoriske måltidsoplevelse, at han/hun får lov til at sidde med maden selv. Det er nemlig en vigtig del af at få et naturligt og sundt forhold til mad.

I takt med at baby får lov til at undersøge og udforske maden (og derved blive tryg ved den), vil der også blive spist mere og mere.

 

Og herfra fortsætter babys magiske madrejse. For det er virkelig magisk, at vores børn lærer denne yderst komplicerede opgave det er at spise. De er mega seje! 🙂 

Husk at lade dig guide af din baby – han/hun har meget at “fortælle”, hvis du lytter efter.

Kærligst Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk
Trænet i metoden Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding therapy

 

 

 

 

 

 

 

 

Giv din baby masser af madglæde fra starten…

Har du brug for inspiration til, hvad du kan give din baby af milde begynder-opskrifter, de rer dejlige for maven? Eller er du utryg ved at skulle starte op med skemaden? Eller fingermaden?

Jeg har udviklet et helt særligt online spiseunivers til din baby (og dig). I BABYBITE BOXEN) kan du blive holdt kærligt i hånden, imens du kan lade dig inspirere omkring din babys madvaner og spisning ved hjælp af:

  • Over 200 opskrifter specielt udviklet til baby (og familien)
  • E-bøger
  • Madplaner
  • Artikler
  • Ubegrænset brevkasse-rådgivning
  • Adgang til et kærligt og hjertevarmt Facebook-forum med masser af videoer og sparring

Læs mere lige her:

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Ydelser
Næste Indlæg
Rudolf med den røde tud


Læs næste indlæg
Ydelser
Søger du også eksperthjælp og inspiration til dit barns spise, - og måltidsvaner? Så er du landet det helt rigtige...