Føler du, at dit barns kræsenhed er blevet et problem?

Når “kræsenhed” bliver et problem

Når “kræsenhed” bliver et problem

Langt de fleste børn går igennem faser, hvor de har meget varieret appetit. Der kan også sagtens være lange perioder, hvor de er særligt skeptiske overfor dét, der bliver sat på middagsbordet. Det handler bl.a. om den neofobiske fase overfor mad (madfobi), og det kan du læse mere om her.

Det er helt naturligt! Men disse perioder skal naturligvis ikke vare ved.

Jeg oplever meget ofte, at forældre har svært ved at finde ud af, hvornår deres barns spiseudfordringer (eller “kræsenhed”) bliver til så stort et problem, at man skal søge hjælp.

Det kan jeg godt forstå! Det kan også være rigtig svært at navigere i, især når der er mange følelser på spil (bekymringer, frustrationer og magtesløshed).

 

Hvorfor går mit barns “kræsenhed” ikke over??

For nogle børns vedkommende, går “kræsenheds”-problemet ikke bare over af sig selv.

Det kan der være mange årsager til!

Når børn har udfordringer med maden, kan det fx skyldes for meget kontrol over barnets mad (de føler pres over at skulle spise), fysiologiske (fx oralmotoriske), psykologiske (fx traumebaserede), sensoriske, pædagogiske (bl.a. opdragelse) eller medicinske  årsager. Især sensoriske spiseproblemer er en hyppigt overset årsag til børns spiseudfordringer. De sensoriske spiseproblemer kan du læse mere om her.

Derfor bryder jeg mig heller ikke om ordet “kræsen”. Ordet er meget stigmatiserende og negativt ladet – og det er aldrig rart at bliver “kaldt noget”. Når man bruger ordet (især foran barnet), så er man med til at fastholde barnet i en negativ og nedadgående spiral, og så kan det være rigtig svært at bryde det problemfyldte spisemønster.

Derfor er det en god idé at slette ordet “kræsen” fra ordbogen derhjemme. I stedet for at bruge ordet kræsen, så omtal spiseproblemet på en anden måde. Fx kan du sige: “Ja, du har lidt svært ved broccoli  – men jeg er sikker på, at du lærer at spise det en dag”.
Hvis man gerne vil hjælpe sit barn med at bryde det uhensigtsmæssige spisemønster, er det vigtigt, at man finder årsagen til spiseproblemet.

 

Hvad skal man holde øje med?

Der er nogle gode brugbare pejlemærker (røde flag), som man kan holde øje med, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal søge professionel rådgivning vedrørende ens barns spiseudfordringer (“kræsenhed”).

Her er nogle “røde flag” for de børn, som sandsynligvis kunne have gavn af lidt hjælp:

  • Spiser meget lidt
  • Spiser under 20 forskellige fødevarer
  • Spiser kun mad med bestemt konsistens
  • Spiser kun bestemte fødevaregrupper (eller bestemte makronæringsstoffer dvs spiser enten kun kulhydratholdige, proteinrige eller fedtholdige fødevarer)
  • Holder ikke vægten (eller følger ikke sin vækstkurve)
  • Brækrefleksen aktiveres ofte, når der spises
  • Vil kun spise under afledning (imens der ses Ipad, tv, læses bog, tegnes osv.)
  • Måltiderne er en konstant kamp

Hvis man kan genkende nogle af disse “røde flag”, kan det være en god idé at få lidt eksperthjælp, så man kan finde ud af, hvad der evt. kan ligge bag spiseproblemet.

 

Brug for vejledning?

Hvis du føler, at dit barns spiseudfordringer er vokset jer over hovedet, så kan du få professionel hjælp af mig.

Jeg tilbyder både personlig vejledning og online forældreforløb, hvor du får konkrete redskaber til at hjælpe dit barn med at spise nye fødevarer og bryde de negative måltidsmønstre.

Du kan læse mere om, hvad jeg tilbyder af hjælp lige her.

Du er meget velkommen til at kontakte mig personlig, hvis du har nogle spørgsmål. Du kan finde alle mine kontaktoplysninger lige her.

 

Kærligst,
Charlotte
Specialist i børns spisevaner, forfatter, foredragsholder og stifter af Babybite.dk og charlotteseeger.dk
Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding  (lev 1)

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Hvad er kræsenhed?
Næste Indlæg
Kræsenhed


Læs næste indlæg
Hvad er kræsenhed?
Hvad er kræsenhed? Der er mange holdninger til kræsenhed, og det kan især godt være med at til forvirre billedet af, hvad...