Derfor er det vigtigt, at vores børn lærer nye smage

Nye smagsoplevelser skal læres

Nye smagsoplevelser skal læres

Vi er alle forskellige og har forskellige smagspræferencer. Det kan nogle gang være lidt svært at huske på, når det gælder vores børn. For vi vil jo egentlig bare gerne have, at de kan lide alt, ik? Men kan vi selv det… altså lide alt mad? 

Nej. Det er de færreste, der kan lide al mad. For de fleste af os har nogle grundsmage, som kan være lidt udfordrende. Og det er helt ok! Også når det gælder vores skønne børn. 

Men det der er vigtigt at huske på er, at vores smagsoplevelser hele tiden ændrer sig – især hos vores børn. De ændrer sig i forhold til de omgivelser børn er i, hvor meget tryghed der er i forbindelse med måltidet, hvem de er sammen med m.m.

Mange nye smagsoplevelser skal læres. Nogle gange er de nemmere at  lære end andre (det er meget individuelt). Andre gange kræver det at man øver sig rigtig længe (!) – og i nogle tilfælde lærer man det ikke (og det kan iøvrigt skyldes mange ting bl.a. vores sensoriske opfattelse/regulering, pædagogikken og psykologien omkring måltidet, motorik osv.) 

Skal vores børn smage på al ny mad?

Både ja og nej.

Under normale omstændigheder (også i de situationer, hvor ens barn er lidt “kræsen”), kan man godt have en grundregel, der hedder, at man lige smager på al ny mad. Det er helt ok, hvis barnet ikke kan lide den. Og man må altid gerne spytte maden ud igen (evt i en lille skål, der står ved siden af tallerkenen). På den måde ved ens barn, at de hurtigt kan komme af med maden igen, hvis det ikke er rart. Og det er trygt for dem at vide.

Men der kan være undtagelser til, at man ikke skal bede sit barn om at smage på maden. Fx hvis ens barn er udfordret med nogle af sine sanser (det kan nemlig føles MEGET voldsomt for barnet at smage på ukendt mad), hvis ens barn har en decideret frygt overfor maden eller hvis problemerne med maden fx skylds en diagnose (det kan være indenfor autismespektrum og ved oral dyspraksi).

Men faktum er, at ny smag skal læres. Nogle gange tager det lang tid at lære – andre gange går det hurtigt. 

Det er bare vigtigt, at man også husker på alle de ting (som jeg har nævnt i øverste afsnit) bl.a. også er med til, at vores barn lærer at mestre nye smagsoplevelser. 

Sidst men ikke mindst er det naturligvis vigtigt, at vi lader vores børn få kontrollen over deres egen mad. Vi bestemmer ikke hvor meget, vores børn skal spise – det gør det udelukkende selv. Det er en gylden regel for bl.a. at undgå konflikter omkring middagsbordet 

Kærligst
Charlotte

Ernæringsspecialist, forfatter og stifter af Babybite.dk
Trænet i Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding 

Gør som over 500 andre forældre.
Vælg din box herunder og få adgang til over 500 siders unik inspiration om dit barns mad, – og spisevaner 24 timer i døgnet 7 dage om ugen.Bookmark and Share
Forrige indlæg
Rabatkoder til skønne webshops
Næste Indlæg
Meditationer, søvn og spisning


Læs næste indlæg
Rabatkoder til skønne webshops
Rabatkoder til skønne webshops Handler du også på nettet engang imellem? Måske ligefrem ofte? Så se med her...  Herhjemme...