Snitterne væk fra tallerkenen!

Snitterne væk fra tallerkenen!

Man gør det ofte helt pr. automatisk. Man tænker slet ikke over det. Det er nemt. Det sviner ikke, hvis mor og far gør det.

Jeg taler om at portionsanrette dit barns tallerken – især i forbindelse med aftensmaden.

Dette er et NO GO.

Som forældre må man ikke portionsanrette sit barns aftensmåltid – dette er noget som han/hun selv skal gøre. Børn kan ofte mere, end vi voksne tror, og allerede fra omkring 1-års alderen, kan ens barn begynde at øse op selv (med lidt hjælp fra mor og far).

Når dit barn selv får lov til selv at øse mad op på sin tallerken, har dit barn kontrollen over sin egen mad. Og dette er meget vigtigt!

Herudover får dit barn lov til SELV at mærke efter, hvad han/hun har lyst til at spise, hvilken er en rigtig vigtig øvelse. For vi vil jo gerne have, at vores barn lærer at være bevidst omkring, hvad der kommes i munden.

Når ens barn får lov til at øse op på tallerkenen selv, er du samtidig med til at vise dit barn tillid til, at han/hun sagtnes kan klare denne opgave selv (og gerne uden at kommentere, hvad der bliver øst op, tak!). Og det er i sig selv med til at øge motivationen omkring maden og måltiderne og barnet.

ROS GERNE DIT BARN, NÅR HAN/HUN ØSER MAD OP PÅ SIN TALLERKEN. Sig fx: “Hvor er du bare GOD til at øse op selv!”. Det giver dit barn bunker af selvværd, og anerkendelsen fra mor og far giver sørme også appetit til at spise mere.

Lad være med at blande dig i, hvad dit barn øser op. Det styrer dit barn selv. Og tro mig, når jeg siger, at der kommer mere ned i dit barns mave, når du stopper med at blande dig. Og ja, jeg ved, at det kan være svært at slippe kontrollen. Men øvelse gør mester 🙂

I aften er jo et godt tidspunkt at begynde at øve sig på:-)

Du kan også læse den populære artikel “5 myter om børns måltider” lige her. Den giver dig endnu flere gode råd omkring børns mad og måltider.

 

Kh Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk

 

 

 

 

 

 

Husk at du får over 200 alderstilpassede opskrifter til dit barn i BABYBITE BOXEN OG BØRNEBITE BOXEN. Her finder du også bunker af sunde børneis-opskrifter, du kan serverer til hver lejlighed.

Gør som over 1000 andre forældre – vælg din onlinebox herunder:

Del dette indhold:

Facebook
LinkedIn
E-mail