Sådan kan du forebygge kræsenhed og introducere dit barn for nye smage
Baby / Barn / BLOG / Tumling /

Sådan kan du forebygge kræsenhed

Sådan kan du forebygge kræsenhed

Denne artikel handler bl.a. om smag…. og om sanser… og om hvordan børn kan lærer at smage.

Men er smag ikke bare noget, som sker automatisk, tænker du måske?

Er det ikke bare noget “man gør”?? Altså smager det der kommer i munden?

Nej. Et helt klart rungende NEJ. Det er ikke bare nogte, der sker automatisk. Smag er noget man skal lære – og det er forældrene der skal lære sit barn at kunne bruge sine smagsløg.

 

Historien om Asta

 Nu vil jeg fortælle dig om, da min yngste datter Asta, skulle introduceres for GRAPEFRUGT.
Jeg vil starte med at sige, at det tog hende 8 uger før hun vænnede sig til frugten…Og nu elsker hun det. 
 
 
 
Og hvordan lærte hun det så??
 
Det skal jeg fortælle dig her.
 
Der er mange forskellige tilgange og metoder, som man kan bruge, når man taler om at forebygge og behandle kræsenhed og spiseproblemer. Der er også mange metoder, der IKKE virker (som fx at tvinge ens barn til at spise en given fødevare).
 
Da jeg var på barsel med Asta, begyndte jeg (blandt andet) at servere grapefrugt for hende, da hun var ca. 7 mdr. gammel. Hun var allerede godt igang med skemaden (det tog lidt længere tid med fingermaden), og det var tid til at udfordre smagsløgene.
Grape er én af de frugter, som typisk kan være meget grænseoverskridende for børn at lære at spise.  Alle børns smagsløg er forskelligt sammensat, men oftest har børn meget nemt ved den søde og den fede smag (hvilke jo er ganske praktisk, da bl.a. modermælk er rig på dette).
Det der oftest kan volde kvaler er den bitre smag (som fx grape har). Det er især den bitre smag, de skal LÆRE at spise.
Og Asta var ingen undtagelse! De første mange gange, røg det direkte ud igen – og hun så meget fortvivlet på mig. Jeg smilede til hende, spiste også et stykke grape og sagde “Mmmmmmm”, “Neeeejjj, hvor smager det dejligt” etc. Det er rigtig vigtigt, at børn kan se, at mor og far også kan lide maden. De vil nemlig gerne spise som deres rollemodeller. Når de ser andre spise maden med glæde, slipper de barrieren en smule, for så er “maden måske slet ikke er så farlig”. 
Jeg tilbød Asta små stykker grape (gør endelig ikke portionerne for store) hver 2.-3. dag 8 uger i streg. Man skal ikke give børn det HVER dag, for så sker der dét, at de bliver trætte af fødevaren. Også selv om de ikke smager på den. De bliver også trætte af at SE på den. 

Ved måltiderne lagde jeg grapen på bordet sammen med nogle andre grøntsager, som hun godt kunne lide. På denne måde kunne hun selv vælge, hvad hun ville tage på bordet – for mad er kun et tilbud IKKE tvang. 
Når vi var på tur, havde jeg skrællet en grape derhjemme, som jeg tog med.
Først undgik hun den helt. Så begyndte hun at splatte lidt rundt med den på bordet. Så tog hun fat i grapen og efter nogle forsøg med at få grapen, kom den ind i munden… og blev hurtigt spyttet ud igen. 
 
Så skete der noget. En dag tog hun et stykke grape i munden uden at spytte den ud igen. Hun havde vænnet sig til smagen, konsistensen, lugten, følelsen af grape på fingrene. Hun havde sanset den. Hun var blevet tryg ved den. Hun havde “lært” at spise den.
 
For det er nemlig sådan, det er med børn og nye smage. De smage som ikke er naturlige for dem, skal de smage 12-16 gange, før de lærer at blive fortrolige med dem. Og ja. Det kan føles som hårdt arbejde, når man som forælder står midt i det. Hold op, hvor kan man blive træt af at lave den samme mad igen og igen – og den bliver aldrig rørt.
Men tålmodighed betaler sig. Præcis i disse “besværlige” øjeblikke, er du med til at forebygge kræsenhed. Du er med til at lære dit barn at spise. Du er med til at give dit barn en særlig gave: at opbygge et naturligt forhold til mad.
 
Sørg for at dit barn får masser af smagsoplevelser allerede fra en alder af 6 mdr. Det gælder om at give sit barn mad med masser af forskellig struktur og smag inden at han/hun bliver omkring de 18 måneder. For fra denne alder indtræder en anden (og naturlig) skepsis overfor ny mad hos rigtig mange børn. Man skal aldrig stoppe med at smagsstimulere ens barn – heller ikke når de bliver endnu større. Man skal blive ved me dat tilbyde nye smage og nye madoplevelser.
 
Man skal bare altid huske på, at mad er et tilbud og ikke tvang. Det er altid min regel nummer et.
Man skal hjælpe sit barn med at lære at spise – uden tvang.
Lyt til dit barns grænser og hjælp på vej stille og roligt.
 

Kh Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vil du have alle mine tricks til at forebygge kræsenhed hos baby? 
Jeg har udviklet et helt særligt onlineforløb, hvor jeg guider dig til, hvordan du kan lære din baby at elske mad. Også når tingene begynder at blive lidt svære – som fx hvis:
  • din baby ikke er så glad for kød
  • din baby har svært ved at vænne sig til ny struktur
  • når baby ikke er glad for mos/grød
 
Jeg guider dig igennem hele din babys madrejse indtil han/hun bliver 12 mdr.
Du får over 20 videoer, 15 podcasts, 6 E-bøgerog ubegrænset rådgivning. 
Sammen hjælper vi din baby til at elske mad. 


Bookmark and Share




Forrige indlæg
Når TV 2 ringer...
Næste Indlæg
Dejlige kanelsnurrer






Læs næste indlæg
Når TV 2 ringer...
Når TV 2 ringer...   Da jeg igår sad og rettede de sidste ting igennem på november måneds E-bog til Sundhedsboxen,...
LÆKRE ISOPSKRIFTER TIL BØRN