Salt

For meget salt er ikke godt for helbredet – hverken hos børn eller voksne. For højt saltindtag hos børn, giver forhøjet blodtryk, hvilket på længere sigt slider på hjertet, nyre og blodkar. Desværre slår undersøgelser fast, at  både danske børn og voksne alt for meget salt.
Prøv så vidt det er muligt at undgå salt i maden til børn under 1 år, da nyrerne ikke er gode nok endnu til at udskille saltet.
Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler, at børn i alderen 1-3 år maksimum indtager 2,1 g salt om dagen. Desværre viser undersøgelser, at børns saltindtag i denne alder er langt højere.

salt-og-baby - babybite.dkDet kan være rigtig svært at holde øje med, hvor meget salt ens barn får om dagen. Ca. 70% af den salt barnet får dagligt, kommer fra forarbejdede fødevarer (fx pålæg, mælk, brød, morgenmadsprodukter etc.). Derfor skal man som forældre passe meget på med ikke at bruge for meget salt i maden derhjemme.

En måde at skære ned på saltet i dagligdagen kan være:

 

Sukker

Rent sukker er et kulhydrat, som ikke indeholder nogle vitaminer og mineraler. Derfor kaldes rent sukker også for tomme kalorier.  Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier (som sukker), så optager de pladsen for sunde og nærende madvarer, og der vil være en risiko for, at man ikke får dækket sit behov for vitaminer og mineraler.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at en sund kost højst bør indeholde tilsat sukker svarende til 10% af kostens energiindhold. Det svarer til max 30 g sukker om dagen for et børnehavebarn.  Undersøgelser viser desværre, at 6 ud af 10 danske børn for langt mere sukker om dagen, end de maksimale anbefalinger.

Frugtsukker (fruktose) er en sukkerart ligesom ren sukker. Som navnet fortæller, finder man hovedsageligt frugtsukker i frugt og grøntsager. I modsætning til ren sukker, indeholder frugtsukker dog også vitaminer og mineraler. Fx indeholder et glas appelsinjuice stort set ligeså meget sukker (i form af frugtsukker) som et glas saftevand eller sodavand, men er til gengæld også rig på C-vitamin.
Det naturligt forekommende sukker i frugt og grønsager (frugtsukker) tæller ikke med i det daglige regnskab af indtag af sukker.

sukker-og-baby - babybite.dkDet er også værd at huske på, at tørret frugt er meget energiholdigt og indeholder meget naturligt sukker. Fx. indeholder en frugtstang på 25 g, hvad der svarer til ca. 7 sukkerknalder.

 

 

 

Babybite om sukker
Sukker er og bliver et omdistuteret emne, og det kan ofte bringe følelserne i kog.
Babybites holdning er, at man ikke skal være fanatisk. Men til gengæld er der heller ikke er nogen grund til at give sit barn kager og slik, før han/hun er over et år – og gerne senere. Hvorfor? Fordi børn i den alder slet ikke bevidste om, hvad sukker og søde sager er! Herudover er der stadig så mange nye udfordringer for deres smagsløg, at de ikke behøver at lære slik og kager at kende endnu. Når voksne giver slik og kager, handler det meget ofte om deres behov for at forkæle barnet. Dette er at gøre de små en bjørnetjeneste. De kan tids nok blive sukker-glade, og det skal de nok blive!

Man kan sagtens stimulere sit barns søde smagsløg på en måde, hvor man ikke fylder dem med tilsat sukker og dårlige tilsætningsstoffer. For man skal ikke glemme, at det er vigtigt at stimulere så mange smagsløg (salt, surt, sødt bittert) som muligt i måltider og mellemmåltider. Frisk frugt er en god måde at tilfredsstille den søde tand på pga. fruktoseindholdet – og man kan sagtens lave spændende mellemmåltider med frugt, som smager sødt og dejligt. Tørret frugt, som rosiner, abrikoser, dadler og figner er også (meget) søde pga. deres naturligt høje fruktoseindhold. Der er regler for, hvor mange rosiner børn under 1 år må spise, og man skal også være lidt varsom med den tørrede frugt. Sidstnævnte mest pga. det høje indhold af naturligt (dvs. ikke-tilsat) sukker. Fx er der, hvad der svarer til 7 sukkerknalder i en frugtstang á 25 g! Men blot fordi det er naturligt indhold af sukker, opfatter kroppen det stadig som sukker.

I takt med at ens barn bliver ældre, vil man opdage en naturlig nysgerrighed til søde sager fra barnet side. Pludselig begynder tiden at nærme sig for fødselsdage i vuggestuen (eller børnehaven), familiesammenkomster, højtider eller andre sammenhænge, hvor der måske bliver serveret slik og kager. Fra dit barn er ca. et år og op efter, vil han/hun i højere grad lægge mere mærke til, hvad andre børn/voksne spiser. For dit barn begynder det også at handle om den sociale interaktion ved maden og måltiderne, og han/hun vil gerne spise dét, de andre spiser. Når barnet begynder at udvise denne nysgerrighed, er det vigtigt, at forældrene er opmærksomme og tager stilling til,  hvor meget, hvor lidt eller om der slet ikke skal gives sukker.

I Babybites opskrifter, kan du finde sunde/sundere alternativer til børnefødselsdage og andre festlige lejligheder – med og uden tilsat sukker!

Skriv et svar