Kan man komme makrel ovenpå leverpostej? Og kan leg med mad forebygge kræsenhed hos børn?
Barn / BLOG / Tumling /

Kan man komme makrel ovenpå leverpostej?

Kan man komme makrel ovenpå leverpostej?

 

Da min familie og jeg var på sommerferie sidste år, lavede min 5-årige datter en dag en leverpostejmad med makrel ovenpå. Hun syntes, at den smagte himmelsk!

Det fik mig til at tænke på, at jeg rigtig gerne vil dele nogle tanker omkring børn og sammensætning af smage med dig. For det er drønvigtigt i forbindelse med forebyggelsen af “kræsenhed” (jeg sætter kræsenhed i kursiv, fordi jeg generelt ikke bryder mig om dette ord – hvorfor det er, kan du læse mere om her).

 

“Det kan man da ikke?!?!”

Har du nogensinde hørt dig selv sige:

“Er det ikke lidt kedeligt?!?”, når dit barn kun vil have mayonnaise i sin burger? (Og nægter at  få kød, ketchup, salat eller noget af alt det man “plejer”, at komme i)…

Måske har du sagt “Ej, det smager da ikke godt?!?!”, til dit barns leverpostejmad med æg ovenpå?

Eller måske har du kommenteret på, hvis dit barn vil have havregryn under sin ostemad?

For rigtig mange forældre, ligger det helt naturligt at blive temmelig overrasket (på en ikke-så-hensigtsmæssig-måde), når ens barn udforsker smagsløgene. For det virker jo helt skørt, at det skulle smage godt med æg ovenpå en ostemad!

 

Kommenter aldrig negativt på dit barns mad

Men hvem har egentligt bestemt det? Altså, at mad skal smage på en bestemt måde? Jamen, det er de voksne da! Men dette er ikke ens betydende med, at dette er rigtigt:-)

Jeg kan fortælle dig at langt de fleste børn eksperimenterer med mad og smag. Det er en helt naturlig og RIGTIG god ting! For det er en vigtig proces i at lære at blive fortrolig med mad og få et naturligt forhold til mad. Og det vil vi gerne have. Rigtig gerne!

Som forældre er det vigtigt at bakke sine børn op og lære dem at tage stilling, at begrunde og at bruge deres smag. Hvis børn ikke er bevidste om, at de aktivt kan bruge deres egen smag, bliver de i værste fald bliver passive og kræsne.

Så fremover når dit barn vil prøve en ny sammensætning af mad, så bak op om det på en positiv måde. Også selv om det virker som en “skør” sammensætning i din verden. Men for dit barn er det ikke skørt. Det er et forsøg på at åbne sig op overfor nye smage og sanseoplevelser.

Sig i stedet dette til dit barn (med positiv stemme):

  • Det har jeg aldrig smagt. Fortæl mig endelig, hvordan det smager.
  • Det ser spændende ud. Hvordan har du fundet på det?
  • Du er sørme blevet en stor pige/dreng! Du kan jo helt selv sammensætte din mad!

Så…nu tror jeg, at jeg vil gå ud i køkkenet og lave mig en ostemad med remoulade og rødbede på;-)

Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du undgår konflikter i forbindelse med måltider, så er der masser af gode råd at finde i artiklen “Sådan undgår du magtkampe ved spisebordet”.

 

Kh Charlotte
Ernæringsspecialist, forfatter og indehaver af Babybite.dk
Trænet i metoden Senquential Oral Sensory (S.O.S) approach to feeding therapy

 

 

 

 

 

 

Gør som over 500 andre forældre. Vælg din box herunder og få adgang til over 500 siders unik inspiration om dit barns mad, – og spisevaner 24 timer i døgnet 7 dage om ugen.



Bookmark and Share




Forrige indlæg
Kaptajn Rødtud is
Næste Indlæg
Dagens madpakke - Bondemandens æggemad






Læs næste indlæg
Kaptajn Rødtud is
Kaptajn Rødtud is Disse granatæble is er bl.a. rigtig dejlige, til hvis dit barn er igang med at få tænder, og gummerne...
Klik her og hent E-bogen med skønne opskrifter på vitaminrige is til baby og børn