Skønne Luciabrød
Jeg ELSKER Luciabrød. Ligesom hveder står meget højt på min top 5 over brødtyper – ja, så gør disse skønne luciabrød det også.
Måske har det også lidt at gøre med, at min mand har fødselsdag d. 13/12 – altså på Luciadag 🙂 Så herhjemme er det blevet tradition, at der fødselsdagsbollerne er luciabrød.
Hvis du endnu ikke har bagt luciabrød, så prøv med denne opskrift. Den er intet mindre end fantastisk 🙂
Den er iøvrigt fra min E-bog “Børnenes jul – 24 magiske juleopskrifter til børn”, som du finder i BABYBITE, – TUMLEBITE, – OG BØRNEBITE BOXEN.
Luciabrød (1 år+)
15-18 stk
Du skal bruge:
150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
3 spsk lunkent vand
200 g creme fraiche 38%
1 æg
1/2 g safran (pulveriseret)
2/3 tsk kardemomme
1 dl lys sirup
1/2 tsk salt
2-3000 g hvedemel
Et sammenpisket æg til pensling og rosiner til pynt
Smelt smørret og bland mælk og safran deri. Blandingen skal være lillefingervarm, når den tilsættes senere.
Smuldr gæren i en skål og tilsæt det lunkne vand sammen med sirup og salt. Når gæren er opløst tilsættes kardemomme, creme fraiche og ægget. Rør godt rundt. Tilsæt smørblandingen og rør rundt. Bland melet i og ælt rigtig godt igennem. Dejen skal faktisk være lidt klistret, for det giver de bedste boller. Hvis der kommer for meget mel i, bliver bollerne tørre.
Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.
Ælt den igennem og del den derefter i 15-18 stykker. Hvert stykke deles i to og rulles til pølser der formes som S’er, hvor enderne rulles op. De to S’er lægges hen over hinanden, og der pyntes med rosiner og pensles med æg.
Lad brødene hæve i ca. 20 minutter.
Bag luciabrødene i ca. 10-15 minutter (hold løbende øje med om de er færdige, for der er stor forskel på ovne).
NB Grunden til at brødene er til børn over 1 år er fordi dejen er tilsat sirup.
Du kan få meget mere inspiration om dit barns mad- og spisevaner i mine boxe: BABYBITE BOXEN, OG BØRNEBITE BOXEN. Her finder du både madplaner, dagsplaner, videoer, opskrifter, sundhedsartikler, E-bøger, ekspertbrevkasse og meget, meget mere 🙂
