Små månebrød
ca 8-10 stk (afhængig af størrelsen)
Du skal bruge:
4 dl fingervarmt vand (bland koldt vand med kogende vand og find den rigige temperatur)
25 g gær
1/2 dl olie
1 spsk sukker
2 dl havregryn
1 dl fintsigtet rugmel
7-8 dl hvedemel
Psssst… du kan også købe en færdiglavet pizzadej (gerne på groft mel), hvis det skal gå lidt hurtigt 😉
Fyld:
1 dåse hakkede tomater
1/2 finthakket løg
1 mellemstor finthakket gulerod
1/2 finthakket peberfrugt
Fedtstof til at svitse i
1-2 dl revet ost
Opløs gæren i det lunkne vand sammen med sukkeret. Tilsæt olie og rør rundt. Tilsæt havregryn og mel og rør rundt i så lang tid du orker (jo længere tid, jo luftigere bliver krummen). Tilsæt mel indtil dejen slipper dine fingre uden at klistre.
Lad dejen hæve i ca. 30 minutter et lunt sted.
Imens laver du fyldet til månebrødet. Kom fedtstof i en gryde og svits løg, gulerod og peberfrugt i et par minutter, imens du rører rundt. Tilsæt de hakkede tomater og lad det simre i ca. 5 minutter. Hvis du gerne vil have, at fyldet skal have en helt fin konsistens i månebrødet, så blend fyldet i gryden.
Slå dejen ned og rul den ud på køkkenbordet, indtil dejen har en tykkelse på ca. 1/2-1 cm.
Udstik ca. 8-10 runde cirkler (brug fx en udstikker, et glas eller en skål), så hver cirkel er ca. 15 cm. i omkreds (du bestemmer helt selv størrelsen).
Læg dej-cirklerne på en bageplade med bagepapir.
Sådan laver du månen:
Kom ca. 2 spsk fyld på hver cirkel og fordel lidt revet ost henover fyldet. Fyldet skal lægges midt på den ene halvdel af hver cirkel. På den måde kan du trække den anden halvdel af dejen hen over fyldet som låg på månebrødet. OBS der må ikke komme fyld helt ud til kanten, for så kan månebrødet ikke lukkes tæt.
Når du har trukket dej-låget henover månebrødene og lukket dem, skal du sørge for at presse dejen godt sammen dejen hele vejen rundt i kanten, så fyldet ikke falder ud, når brødet begynder at hæve i ovnen.
Bag månebrødene i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 10-12 minutter. Sørg dog for løbende at holde øje med, om de er færdige, da der er stor forskel på ovne.
TIP Disse små månebrød er både perfekte i madpakken, som aftensmad og som ulvetimemad.