Babys madrejse 8 mdr - selvstændigheden længe leve
Baby /

8 mdr.

8 mdr.

Babys madrejse 8 mdr – fingermad og meget mere.

Det er ikke unormalt, at babyer på 8 mdr. begynder at miste koncentrationen under et måltid. Det kan bl.a. ske, hvis I endnu ikke er gået rigtigt igang med fingermaden. For selvstændigheden begynder at vise sig, og nogle babyer gider ikke længere skemaden. Det kan sagtens være, at din baby ved 8 mdr alderen ikke gider at spise nær så meget i denne periode. Det er helt naturligt og sker, fordi han/hun bliver utålmodig. Tilbyd evt. dit barn måltider flere gange om dagen, end du er vant til.

Sørg for at der altid er noget på tallerkenen, som din baby kan lide samtidig med at du eksponerer baby for nye madoplevelser. Lad endelig baby sidde med maden selv – og spis MEGET gerne sammen med din baby. For din baby spejler sig i dét, du gør – så vis hvordan man holder på skeen, gaflen, koppen, hvordan man tygger maden osv.  

Grød

Grød kommer i mange afskygninger. Øllebrødhavregrød, – kært barn har mange navne, og du kan lave mange skønne typer af grød til dit barn i denne alder. Grød til morgen er stadig en dejlig måde at starte dagen på – men brød, klatkager, frugt , grøntsager er ligeså godt.

Billederne er et udpluk af de over 150 opskrifter specialudviklet til baby. Du finder det hele i KLUB MINI.


Grøntsager, frugt og tilberedning

Du kan tilbyde din baby stort set alle frugter og grøntsager. Men du skal tilberede det, så det passer til din babys tyggeevne. 

Grøntsager og frugter er super gode, når der skal leges med konsistens og hårdhed. Udover grøntsagsmosen er det en god ide at give grøntsager, som enten er lidt kogte eller bagte (der skal stadig være bid i). Fx en kogt broccolikvist, en bagt gulerod eller pastinak med lidt krydderier på eller et lille stykke kogt blomkålshoved. Kun fantasien sætter grænser. Det udfordrer mange af dit barns sanser –  og dit barn føler og smager sin vej frem i en ny verden af madoplevelser.

Hårde grøntsager er stadig for svære for dit barn at spise – der kan også være risiko for fejlsynkning, så vent med rå gulerødder til dit barn er blevet ældre (3 år i følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger). Din baby er nået til en alder, hvor pincetgrebet kan øves. Det betyder, at du skal skære maden ud i små bidder (1×1 cm), så din baby kan øve sig på det.

Er du i tvivl om, hvor store stykker fingermaden må være, hvilken konsistens, det må have osv? Jeg hjælper dig med det hele i KLUB MINI

Frugt er bl.a. dejlig som mellemmåltider. Du kan fx give din baby et lille stykke banan at gumle på, en dampet æble- eller pærebåd, en appelsinbåd uden hinde, en kiwibåd – der er mange muligheder.


 

 

Proteinbomberne – kød, fisk og bælgfrugter 

Du kan give kød, fisk, bælgfrugter der er blendede og som fingermad. Der er en del babyer, der ikke synes, at blendet kød og fisk er særligt sjovt i denne alder. Så kan du give det som fingermad i stedet. 

Sammenkogte retter såsom  kødsovs, chili con carne (eller chili sin carne) – husk at din babys bønner skal have et tryk med tommelfingeren, fiske- eller almindelig lasagne, kan være dejlige for mange babyer. Du må stadig gerne mose de største af grøntsagerne i retten ud med en gaffel, men ellers skal dit barn langsomt vænne sig til familiens retter. Frikadeller (både almindelige deller, fiskedeller, kyllingedeller, grøntsagsdeller, vegetardeller) er også dejlige for dit barn. Giv dit barn den bløde midterdel af dellen, for det er nemmere at spise.

Sovs af forskellige typer er helt ok at servere for dit barn. Det hjælper faktisk maden lidt på vej, når det skal tygges og synkes.

 

Ris, pasta osv.

Du kan bl.a. give pasta for dit barn og ris. Den bløde konsistens af pastaen er god og smagen er mild. 

Du kan også give couscous, bulgur, nudler osv.

 

Brød

Du kan både tilbyde rugbrød (uden hele kerner) og blødere brødtyper. 

Brødet kan både serveres til frokost og som mellemmåltider, og kom endelig forskelligt pålæg på brødet. Det letteste er smørbart pålæg, som sidder fast på brødet, fx sildepostej, leverpostej, hummustorskerogn, m.m. Sørg for at veksle imellem pålægstyperne. Og gerne imellem købe, – og hjemmelavet pålæg. I KLUB MINI får du masser af opskrifter på forskelligt pålæg tl din baby.

 

Mælk og vand

Du skal stadig amme dit barn eller give modermælkserstatning. Dog er det ikke så mange gange, som du er vant til – optimalt skal det nu kun være 3 gange i døgnet, svarende til ca. 500 ml. Hvornår på dagen er meget forskelligt fra barn til barn. For nogle er det bedst at give mælk morgen, eftermiddag og sen aften. For andre er det formiddag, aften og nat.

Prøv ved hvert måltid at øve din baby i at drikke af kop. Baby skal ikke nødvendigvis holde koppen selv, men blot lære at drikke, når du tilbyder. Husk at tilbyde vand i løbet af dagen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger må dit barn må ikke få komælk af kop før han/hun fylder 1 år, og til den til skal det være letmælk i koppen. Dit barn må kun få enten modermælk eller modermælkserstatning i denne alder.

 

Hvor meget mad og hvor ofte?

Nogle babyer kan være oppe på 4-5 måltider dagligt andre 1-2 måltider. Begge dele er helt normalt.

 

Giv din baby masser af madglæde fra starten med KLUB MINI

Er du også en smule usikker på, hvordan du giver din baby den bedste start på skemaden? Hvilken babymad, der er den bedste at starte med? Hvornår du skal igang med fingermaden? Hvordan du sørger for at din baby får nok jern igennem kosten osv?

Så fortvivl ikke. For jeg hjælper og støtter dig på hele babys madrejse 🙂

I KLUB MINI FÅR DU:

  • over 150 specialudviklede opskrifter
  • et kæmpe fingermad-galleri
  • madplaner
  • Sparring med mig i den lukkede Facebookgruppe

Læs mere lige her:

 Bookmark and Share
Forrige indlæg
Raw brownie guf
Næste Indlæg
På skolebænken igen...juhuuu.


Læs næste indlæg
Raw brownie guf
Raw brownie guf (1 år +) Opskrift til 1 lille tærteform Du skal bruge: 1/2 dl græskarkerner 100 g mandelmel 30...